Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová výstava ve Škoda Muzeu přibližuje evoluci automobilového designu v Česku

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Od jízdních kol až k nejnovějším automobilům, s jakými se dnes setkáváme u prodejců Škodovky. Mlladoboleslavská automobilka ve svém továrním muzeu zahajuje novou výstavu oslavující automobilový design. K vidění bude až do 22. listopadu 2023.

Mladoboleslavské tovární muzeum Škody Auto láká na novou tematickou výstavu. Seznamte se s evolucí designu nejúspěšnější české automobilky v proměnách času. Připomeňte si stylingové trendy předcházející dnešnímu nejmodernějšímu designovému jazyku Modern Solid a na jednom místě poznejte, jak se vyvíjela image škodovek.

Výstava designového jazyka L&K a Škoda: Přehled evoluce a inovace

Společnost připomíná i své úplné začátky skutečností, že designová evoluce započala už v 19. století. Tehdy se věnovala výrobě jízdních kol a následně motocyklů, přes něž se propracovala až k automobilům. Vždyť prvním automobilem z Mladé Boleslavi byl Laurin & Klement Voiturette A z roku 1905. Tehdejší respektovaný novinář Vilém „Henry“ Heinz jej nazval hezkým a elegantním vozem.

Nejnovější výstava v oficiálním muzeu Škodovky také vzpomíná na neznámé automobilové návrháře. Na počátku historie značky pracovali na později slavných autech, ale skromně stáli v pozadí. Automobilka připomíná také způsoby, jakým se za posledních sto let vyvinul automobilový design. Od renomovaných sochařů a italských návrhářů se propracoval až k nejmodernějším počítačovým technologiím.

Studie, prototypy a koncepty: Poznejte tvůrčí proces Škoda Auto

Nová tematická výstava „Designový jazyk vozů L&K a Škoda“ je poslední z trojice reprezentativních výstav úspěšného cyklu „Jak vzniká automobil v proměnách času“. Spolu s průvodními texty a designovými skicami si můžete prohlédnout i používané přírodní a syntetické manuály. Pozornost si zaslouží i dlouhá evoluce od prvních autorádií k dnešním multimediálním systémům.

Video se připravuje ...

Z vystavených aut pak jistě zaujmou předválečná proudnicová Škoda 935 Dynamic, domácí poválečné prototypy, designové studie i výstavní koncepty. Na malou ochutnávku z výstavy se můžete podívat na oficiálních fotkách. Otevřena pro veřejnost bude až do letošního 22. listopadu.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

17. 6. 2023 20:42
Re: Muzeum
Myslim, ze expozice "co bychom mohli vyrabet bez VW" by byla velmi strucna.
15. 6. 2023 20:36
Muzeum
Ačkoliv se považuji pouze za naprostého laika, mělo by muzeum ŠKODA svou expozici rozdělit do pěti kategorií. Ta první: to co jsme vyráběli do (dejme tomu) roku 1948. Druhá: co jsme mohli vyrábět bez komančů. Třetí: co jsme museli vyrábět za komančů. Čtvrtá: co by jsme mohli vyrábět bez VW a poslední: co můžeme vyrábět se svolením VW. Ačkoliv jsem muzeum navštívil několikrát, pokaždé jsem odcházel s myšlenkou, že nekonečná práce, snaha a obětování mnoho nadaných lidí, bylo naprosto zbytečné. To ,zda jejich dovednost, um, technologické a konstrukční nápady ocení především obyčejní lidé, záleželo vždy komunistech (pod diktátem SSSR) a v současné době na Němcích (koncern VW).