Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi Q6 e-tron se rýsuje. Dorazí ještě letos

David Bureš
Diskuze (2)

Novinka elektrické řady Audi vyplní v evropské nabídce značky mezeru mezi kompaktním SUV Q4 e-tron a velkým modelem e-tron.

Audi rovněž patří mezi automobilky, které postupně rozšiřují svoji nabídku elektřinou poháněných modelů. Rodinu e-tron již letos doplní další SUV, jmenuje se Q6 e-tron a Audi ho vyvíjí ve spolupráci s Porsche.

Novinka v nabídce vyplňující mezeru mezi modely Q4 e-tron a e-tron využije zcela novou techniku, v podobě platformy PPE (Premium Platform Electric). Tu Audi vyvíjí ve spolupráci s Porsche, je vyvíjena výhradně pro potřeby elektroaut s tím, že bude určena pro větší (a dražší) modely. S tím souvisí i vyspělejší technika než u koncernového MEB, určeného naopak pro kompaktní (a více dostupné) vozy.

Konkrétně od PPE výrobce slibuje elektrický systém s napětím 800V (toho se ale do budoucna prý dočká i MEB), dobíjení až s výkonem 350 kW nebo luxusní výbavu. K dispozici má být vzduchové odpružení, natáčení zadní nápravy nebo vektorování točivého momentu.

To už nějakou dobu víme, teď už ale prototypy Audi Q6 e-tron byly zachyceny během testování. Navíc postupně začínají shazovat svoji kamufláž.

Přestože vrstva maskování zatím zůstává silná, design vozu už se začíná rýsovat. A podle všeho naváže na Q4 e-tron, co se týče celkového stylu. Ostře řezané budou taktéž světlomety, možná však doplněnou o opticky oddělenou část.

Velikostí bude novinka zhruba odpovídat modelu Q5. Díky delšímu rozvoru a prostorově méně náročnému elektropohonu však poskytne prostornější kabinu.

Co čekat uvnitř, je zatím velkou neznámou. Možností je použití obří, 11,6" obrazovky z Q4, stejně jako koncepce s dvěma obrazovky třeba ve stylu dnešní A6.

Velkou neznámou jsou také použité akumulátory. Audi od vozů s platformou PPE slibuje dojezd až 700 km na jedno nabití, taková hodnota se ale jistě nebude týkat SUV, u něj je reálnější dojezd kolem 500-600 km. Spekulovat můžeme také o výkonových parametrech, není vyloučeno, že dorazí i ostré provedení RS Q6 e-tron, s výkonem až 475 kW jako u již nabízeného RS e-tron GT.

Platforma PPE samozřejmě nezůstane vyhrazena jen Audi Q6 e-tron. Pro rok 2026 ji má použít také Audi A6 e-tron, Porsche s ní počítá pro elektrickou verzi Macanu.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
26. 1. 2022 17:46
Re: Trend
Každá určitě ne, třeba Dacia snižuje počet modelů a zvyčuje prodeje. VW to už přehání a je to taky prodělečné a může ho to zadusit.
Avatar - Plautus
26. 1. 2022 13:29
Trend
Onedlho bude mať každá automobilka v ponuke väčší počet typov produktov ako bude počet reálne dodateľných produktov na trh. Dodacie lehoty sú momentálne hrozné a podmienky vyjednávania s tým súvisiace sú tiež mizerné.