Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi RS3 se objevily na prvních snímcích, pod kapotou mají pětiválec

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Audi celkem nenápadně poodhalila ostrý hatchback a sedan RS3, jejichž maskovací fólie napovídá, co mají pod kapotou.

Automobilka Audi nedávno zveřejnila video, na kterém Sebastian Grams, nový člen představenstva Audi Sport, a Rolf Michl, šéf oddělení prodejů a Marketingu Audi Sport, probírají budoucnost ostrých modelů v době elektrifikace, digitalizace a stále většího důrazu na ekologii, udržitelnost, atd. Video si klidně prohlédněte celé, pro nás nejzajímavější část ovšem přichází až v čase 6:42.

Právě v té době se totiž kamera důkladně zaměřuje na dvojici kompaktních modelů v popředí, jejichž maskovací fólie neukrývá nic jiného, než ostrý sedan a hatchback s označením RS3. Označení na dveřích „1-2-4 5-3“ pak odkazuje na jejich pohonnou jednotku – právě v tomto pořadí jsou totiž zapalovány směsi ve válcích 2,5litrového přeplňovaného pětiválce Audi.

Pod kapotou nových modelů RS3 by tak měla být stejná pohonná jednotka TFSI, jaká pohání například modely Audi TT RS nebo Audi RS Q3. Pod jejich kapotou je přitom pětiválec naladěn na 294 kW a 480 Nm točivého momentu, což lze očekávat také pod kapotou RS3. Novinka by ale mohla být i výkonnější.

Podle některých spekulací by totiž nová Audi RS3 s paketem Performance mohla nabídnout dokonce až 309 kW a 500 Nm točivého momentu. Jde ale pouze o spekulaci. Je však téměř jisté, že výkon bude putovat na všechna kola přes rychlou sedmistupňovou převodovku DSG.

Video se připravuje ...

Karoserie hatchbacku i sedanu jsou sice důkladně maskované barevnou fólií, přesto se zdá, že oproti S3 nabídnou modely RS3 ještě výraznější a agresivnější bodykit. V podbězích by se mohla zabydlet ještě větší kola, sedan zřejmě dostal decentní spoiler na víku kufru a v zadním nárazníku je patrný výrazný difuzor s dvojicí velkých oválných koncovek výfuku.

Bohužel zatím nevíme, kdy bude nová Audi RS3 oficiálně představena. Podle některých informací by premiéra mohla proběhnout během mnichovského autosalonu IAA v září tohoto roku, stále však existuje šance, že nám automobilka představí novinku o něco dříve.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 6. 2021 14:59
Fajn
Audi moc nemusím, ale pokud udrží RS3 s pětiválcem tak palec nahoru 👍 Na rozdíl od žebrácké verze s tříválcem z Fabie…