Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Gemballa Marsien je unikátní Porsche 911 Turbo S připravené na Dakar

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Unikátní supersportovní offroad je moderní interpretací ikonického dakarského Porsche 959.

Zatímco automobilka Porsche v tichosti připravuje vlastní model 911, který naváže na dobrodružně laděné modely Safari, různí úpravci už na trh uvedly vlastní offroadové speciály odvozené od ikonického sporťáku. Zřejmě největší senzaci zatím vyvolal Singer ACS, nyní se však představuje Gembala Marsien.

Za novým projektem přitom nestojí tuningová společnost Gemballa, kterou založil Uwe Gemballa, ale společnost Marc Philipp Gemballa, kterou založil jeho syn. Design vytvářející dojem moderního nástupce dakarského Porsche 959 pak stvořil Alan Derosier, velký milovník Porsche, kterého proslavila například designová studie Porsche 908.

Základem vozu je ovšem moderní Porsche 911 Turbo S, generace 992, oblečené do unikátní karbonové karoserie a stojící na unikátním podvozku. Ten vznikal ve spolupráci se společností KW Automotive a nabízí speciální nastavení pro jízdu na silnici i v terénu, kdy se světlá výška upravuje v rozmezí 120 mm až 250 mm. Vpředu přitom konstruktéři využili dvojité lichoběžníkové zavěšení, zatímco vzadu je víceprvková náprava.

Pod kapotou vozu je plochý šestiválec přeplňovaný dvojicí turbodmychadel, který ale prošel úpravou od renomovaného úpravce Porsche Ruf. Výkon tak začíná od 552 kW, s vylepšenými turbodmychadly a upravenou řídící jednotkou ale může dosahovat až 610 kW. Nejvyšší točivý moment by pak měl dosahovat až 930 Nm. Bez povšimnutí ale nesmí zůstat ani titanový výuk Akrapovič, který vznikal na zakázku pro tento projekt.

Video se připravuje ...

V silničním nastavení vůz obouvá pneumatiky Michelin na 20 a 21 palcových kovaných kolech s centrální maticí, které přispívají k jeho schopnosti akcelerovat z 0 n 100 km/h za 2,6 sekundy. Maximální rychlost je pak až 330 km/h. V offroadovém nastavení jsou v podbězích 19 a 20 palcová kovaná kola s all-terain pneumatikami, na kterých vůz může jet maximální rychlostí 210 km/h.

Gemballa Marsien vznikne v počtu pouze 40 kusů, přičemž polovina z nich už má majitele. Cena je ovšem extrémní. Samotná úprava startuje na ceně 495.000 eur (12,7 milionu korun), do čeho ovšem není zahrnuta cena vozu Porsche 911 Turbo S, daň, doprava a samozřejmě ani výbava na přání.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - JFK
15. 7. 2021 08:56
Krejčířův tuzerský kámoš
Kterého nechal v igelitu na smeťáku v JAR, má syna se vkusem.. snad mu ten projekt nefinancoval podobný šmejd, jako Krejčíř
15. 7. 2021 08:42
Tomu říkám nádherná přestavba!
Ne jako ten ubožák zbastlený ze Z4. Tohle naprosto výjimečná a krásná věc. Povedlo se Gemballo! :yes: