Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové motory Suzuki: Přímo i oklikou

Tomáš Dusil
Diskuze (10)
Hvězdou stánku japonského Suzuki na letošním Frankfurtském autosalonu byl bezesporu nový model Baleno. S ním přicházejí do Evropy také nové zážehové motory. Čím se liší a co mají naopak společné?

Po názvem Dualjet a Boosterjet se ukrývají zážehové tříválce a čtyřválce. Oba pohony mají stejný základ, konkrétně v motorech řady K. Ty poprvé v Evropě debutovaly v malinkém modelu Alto coby tříválec 1,0 litru. Následně Suzuki představilo odvozený čtyřválec 1,2 litru, jenž si evropskou premiéru odbyl v současném Swiftu. Motory řady K Suzuki vyvíjelo dohromady se svým indickým partnerem, značkou Maruti. Cílem vývoje bylo nabídnout maximálně efektivní a tedy úsporné pohonné jednotky. Charakteristickými znaky motorů řady K byly klikový hřídel přesazený vůči vertikální ose souměrnosti pístů, či ventily ovládané přímo hrníčkovými zdvihátky bez vymezovacích segmentů. Pohon obou vačkových hřídelí byl realizován tichým řetězem. Menší motor K10 si zprvu vystačil s proměnným časováním sací strany rozvodu, větší agregát 1,2 litru dostal od začátku variabilní časování na obě vačky. Celkově ale lze říci, že původní motory řady K vynikaly veskrze jednoduchou mechanikou, která je příslibem spolehlivosti.

Dualjet – nepřímo, ale dvakrát

Jako první se z nových motorů představil Dualjet. Původně coby tříválec K10C jako náhrada za starší motor K10B. V porovnání s předchůdcem nabízí mj. vyšší maximální hodnotu točivého momentu (93 N.m namísto 90 N.m). Prvním uživatelem novinky byl model Celerio, který v Evropě v loňském roce nahradil zároveň Alto i Splash. U nás se Celerio zatím nenabízí. Následně Suzuki uvedlo ve Swiftu odvozený čtyřválec 1,2 litru. Vrtání 73 mm mají oba motory stejné, tříválec se vyznačuje zdvihem 79,4 mm, u čtyřválce je zkrácený na 74,2 mm.

Jak je zřejmé z názvu, tím nejzajímavějším je na motorech Dualjet vstřikování. To nevyužívá na každý válec jeden vstřikovač, nýbrž dva. Že už jste to někde viděli? Jasně, třeba u motorů VW/Audi EA888 třetí generace, které používají současné Škody Octavia a Superb. V tomto případě jde ale o něco jiného. Motory VW/Audi EA888 totiž kombinují přímý a nepřímý vstřik. V závislosti na otáčkách a zatížení motoru pracuje buď jeden, nebo druhý.

K řešení Suzuki má mnohem blíže technika Nissanu představená v roce 2010. Podobně jako tam, jsou i v tomto případě použity dva paralelní vstřikovače na jeden válec, dopravující palivo do sacího potrubí, tedy přesněji na zadní stranu talířů dvojice sacích ventilů. Použité vstřikovače se vyznačují menším průměrem trysky a zároveň širším úhlem dopravované dávky paliva.

Bitva s klepáním vybojována

Motory Dualjet mají v porovnání se svými předchůdci zvýšený kompresní poměr z 11:1 na 12:1. Jak známo, s rostoucí kompresí se zvyšuje tepelná účinnost pístového stroje, který by tak měl lépe hospodařit s palivem. Druhou stranou mince jsou ovšem sklony k detonačnímu spalování, jež je pro motor obecně škodlivé.

Aby k tomu nedocházelo, mají dna pístů hladký povrch konkávního tvaru, navíc je jejich hlava účinně chlazena ostřikem oleje. Samotný spalovací prostor je na zážehový motor nezvykle kompaktní. Také sací kanály mají speciálně navržený tvar.

Poslední „fígl“ v rámci boje s detonačním spalováním představuje u zážehového motoru neobvyklý vodou chlazený externí EGR systém. Ten přepouštěním výfukových plynů do sání dále snižuje teplotu spalování, samozřejmě jen v režimu částečného zatížení.

Vzhledem k uplatněnému proměnnému časování sací i výfukové strany rozvodu, které sem bylo přetaveno z původních motorů série K, využívají Dualjety také takzvaný vnitřní EGR. A to dřívějším otevíráním sacích ventilů ve fázi výfukového zdvihu (před horní úvratí).

Přímý vstřik a turbo

Podobně jako agregáty Dualjet jsou i Boosterjety nabízeny jak v tříválcové konfiguraci (objem 1,0 litru) tak i jako čtyřválec (1,4 litru). Blok motoru mají až na detaily shodný s Dualjety, a to včetně vrtání 73 mm. Zcela nová je ovšem hlava válců a samozřejmě písty, jejichž dna mají účinné vybrání. Důvodem je uplatnění přímého vstřikování benzínu, což je u Suzuki novinka. A dále je použito přeplňování turbodmychadlem. Motory Boosterjet pracují s kompresním poměrem 9,9:1. I v tomto případě jsou rozvody poháněny řetězem, přičemž proměnné časování mají na rozdíl od Dualjetů pouze na sací straně rozvodu.

Suzuki 1.4 Boosterjet - vybrané technické údaje
Označní motoruK14C
Zdvihový objem [cm3]1373
RozvodDOHC/16V řetěz
Vrtní x zdvih [mm]73 x 82
Kompresní poměr [x:1]9,9
Maximální výkon/otáčky [kW/min]103/5500
Maximální točivý moment při otáčkách [N.m/min]220/1500-4000

Tomáš Dusil
Diskuze (10)
21. 9. 2015 14:58
Re: Tak to bude technicky narez
Myslis slovenskeho Inda? >:D
21. 9. 2015 10:15
Re: Tak to bude technicky narez
Ano, ked to bude dobre pre Inda, bude to dobre aj pre Slovaka. Ind chce lacny spolahlivy motor s nizkou spotrebou, pretoze nema ani na opravy ani na prevadzku. A Slovak z toho môže iba profitovat.
Avatar - aproximus
20. 9. 2015 21:42
Re: Tak to bude technicky narez
>:D :yes:
Avatar - 3_diamanty
20. 9. 2015 21:36
Re: boosterjet
suzuki mali vzdy fajn vozy ( uz stare ignisy ci SX4ky boli genialne ) ..... ale to co predvadza suzuki dnes je jednym slovom fantazia... ;-) :yes:

mna skor ako tie turba predsa len nadchli auta ako take samotne ( baleno, vitara ... paci sa mi aj celerio ale u nas nie je ) ... stejne by som volil u vitary 1,6tku benzin a u balena 1,2ku.... ale v case turbomotorov je super ze ich uz ma v ponuke aj suzuki a moze sa tak smelo postavit konkurencii... tesim sa teda skor za znacku suzuki ze im vdaka turbu porastu predaje... ja konkretne nejak turbo nadalej nepeferujem .... ;-)
20. 9. 2015 21:23
Re: boosterjet
Pozor Toppere, zřejmě ti někdo ukradl nick na ACZ. Místo snůšek o poruchových "kosačkách", nevhodných málem do jakéhokoliv auta a pro jakýkoliv jízdní režim se tu naopak dotyčný nad novými přeplňovanými motory rozplývá ...

>:D