Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche Macan se ukazuje s projektem elektrického člunu. Novinky se představí v roce 2024

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Nové elektrické Porsche Macan se představí už v příštím roce a automobilka se spojila s rakouským výrobcem lodí, aby techniku nejmodernějšího elektromobilu využila i na vodě.

Nejprodávanější Porsche dneška se už brzy představí v nové čistě elektrické generaci. Stuttgartská značka intenzivně vyvíjí a testuje nejnovější crossover a už v minulosti začala odhalovat techniku, s jakou se setkáme v produkčním modelu. A teď se nový Macan připomíná jako skica s spolu s novým designovým člunem z rakouských loděnic Frauscher.

Porsche chce být lídrem v oblasti udržitelné mobility, ale neomezuje se pouze na silniční a závodní vozy. Nově se automobilka spojila s renomovaným rakouským výrobcem lodí Frauscher Shipyard, aby společně stanovili nové standardy i na vodě. Na designových skicách tak společně představují novou elektrickou jachtu Frauscher x Porsche 850 Fantom Air s technikou budoucího Macanu.

Nové Porsche Macan bude prvním modelem s novou technologií Porsche Platform Electric, která zahrnuje vysokonapěťový lithium-iontový akumulátor s celkovou kapacitou přibližně 100 kWh a synchronní elektromotor spolu s nejmodernější elektronikou. Díky 800voltové technologii lze vyvíjený elektromobil i připravovaný elektrický člun dobíjet na stejnosměrných rychlonabíjecích stanicích.

Automobilka si pochvaluje využití nového elektropohonu také na vodě, protože aplikace údajně svědčí o dokonalosti nejnovější modulární platformy. Projekt elektrického člunu přitom vychází ze standardního modelu Frauscher 858 Fantom Air s konvenčním pohonem, přičemž i elektrická varianta pojme až devět pasažérů. Výrobce plánuje vznik exkluzivní první série o pouhých 25 kusech.

Video se připravuje ...

Nové Porsche Macan, stejně jako produkční model člunu, se představí v následujícím roce 2024. Automobilka slibuje budoucí uvedení nejvýkonnější varianty s elektrickým pohonem všech kol, maximálním výkonem přesahujícím 600 koní a točivým momentem vyšším než 1.000 newtonmetrů! Výkon stejnosměrného nabíjení by současně mohl dosáhnout až 270 kW.

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

27. 6. 2023 11:01
Re: 100 kWh
:yes:
Myslím, že tichý čln bude veľmi fajn. Len neviem na ako dlho tá batéria vystačí.
Benzínová verzia má spotrebu 50l/h
26. 6. 2023 14:39
100 kWh
Frauscher 858 Fantom Air má standardně nádrž na 370 ltr. paliva. Tak jim s tou 100 kWh baterkou přeju hodně štěstí...