Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chevrolet Corvette dostane dosud nejvýkonnější audio-systém Bose

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Zdrojem nejlepšího audia bude samozřejmě 6.2 litrový atmosférický motor V8, na své si však přijdou i milovníci výkonných audio-aparatur.

Bose se podílí na ozvučení modelů Corvette již od roku 1984, kdy automobilka nabízela generaci C4. V nejnovější generaci C8 však Bose nabídne svůj dosud nejvýkonnější audio-systém, jaký kdy společnost instalovala do dvoumístného sportovního vozu. Nejde přitom jen o výkon a počet reproduktorů, ale také sofistikovanost celé soustavy, která byla vyladěna přímo pro specifické požadavky Corvette.

Nová Corvette C8 Stingray bude standardně dodávána s 10 reproduktory Bose, které jistě nabídnou adekvátní zážitek. V příplatkové výbavě se však objeví i výkonnější soustava se 14 reproduktory, která by měla posádce zajistit naprosto prvotřídní zážitek.

Soustava je složena z neodymových  reproduktorů různých velikostí, které jsou pečlivě rozmístěny po celé kabině. O přesné podání výšek se starají malé jednopalcové výškové reproduktory, zatímco kvalitní podání tónů nízkých frekvencí zajišťují dva 10palcové subwoofery schované do dveří. Různě po interiéru jsou však rozesety ještě další 2,5", 3,25", 4,0" a 5,25palcové reproduktory s různým rozsahem.

Celé stereo navíc spolupracuje se speciálně vyladěním software Bose AudioPilot, který upravuje nastavení zvuku pro maximální vyrušení a kompenzaci hluku v kabině. Systém pracuje s řadou mikrofonů v interiéru, sledujících hluk od silnice nebo větru, díky kterým pak může optimálně upravovat výkon aparatury, čímž by měl zajistit ideální kvalitu a čistotu zvuku.

Video se připravuje ...

Audio-systém však nabízí i technologie prostorového zvuku Bose Center Point a SurroundStage, díky kterým by měla Corvette nabídnout skutečně působivý audio-zážitek při jízdě za všech okolností. Tedy i s odstraněným střešním panelem. Díky digitálnímu zesilovači s 16 kanály si navíc posádka může sama upravovat podání zvuku podle svých představ.

„Nová Corvette Stingray je fenomenální a nabízí ten zvláštní druh zážitku, se kterým se nesetkáte příliš často. Bylo tak nesmírně důležité vyladit každý detail – a to včetně audia,“ uvedl v tiskovém prohlášení Tobe Barksdale, audio šéfinženýr Bose Automotive Systems. „Nová generace Corvette nabízí úžasný soundtrack už díky svému motoru. A pokud chcete do tohohle mixu přidat i muziku, speciálně navržený Bose Performance Series přináší přesně ty emoce, které byste od takto legendárního vozu čekali.“

Tadge Jeuchter, výkonný šéfinženýr nové generace Corvette, ještě dodává: „Již od začátku jsme věděli, že budeme potřebovat audio systém, který vyváží potřebu izolovat posádku od motoru vzadu, ale současně poskytne čistotu jako při živém vystoupení. A systém Bose v novém Chevoletu Corvette Stingray přináší přesně to správné vyvážení.“

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

18. 3. 2022 18:57
Zvuk
To musí mít vážně skvělý zvuk. Můj kamarád má taky v autě systém od Bose a hraje to perfektně. O něčem takovém si můžu já nechat jenom zdát. Na druhou stranu je ale pravda, že od té doby, co mám v autě lepší reproduktory z https://www.2din.cz/reproduktory/ tak ten zvuk také není až tak špatný. Rozhodně lepší, než repro, které v autě bylo z výroby.
Avatar - Hammunasakra
8. 8. 2019 11:09
Přeložený z angličtiny?
Neodymový nejsou reproduktory ale magnety. A nejsou proto aby to líp hrálo = ale protože sou lehčí. Podle některejch názorů to díky nim hraje dokonce nepatrně hůř = i když fakt nepatrně. Ale do auta se to odlehčený řešení hodí = to zas jo