Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chevrolet Niva prozatím jako koncept

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Druhá generace Chevroletu Niva se představuje nejprve prostřednictvím náležitě dramatického konceptu.

V polovině letošního srpna zveřejnil samotný Chevrolet několik prvních snímků nové Nivy, z nichž ovšem vystupovaly jen obrysy vozu a některé detaily. Nyní ruský magazín Motor.ru odhalil prostřednictvím sady nových snímků kompletní podobu exteriéru novinky ještě před její premiérou na autosalonu v Moskvě.

Pětidveřové SUV má karoserii dlouhou 4360 mm, což je o 260 mm více než u aktuálního provedení. Koncept se od budoucí sériové verze odlišuje především svou off-roadovou výbavou v podobě navijáku na přídi, mřížek přes světlomety, sání vyvedeného nad střechu, nosiče se světelnou rampou a rezervním kolem.

U sériového provedení se může navíc rezerva umístěná na pátých dveřích přestěhovat do zavazadlového prostoru a šestnáctipalcová kola konceptu s off-roadovými pneumatiky o rozměrech 235/70 budou bezpochyby nahrazena silničním obutím.

Samotní tvůrci designu se k vozu již dříve vyjádřili sami: „Design nového auta bude mít podstatně blíže k novým modelům značky Chevrolet. Drsnější vzhled a charakter konceptu zároveň napovídají, že to bude stále ta pravá Niva,“ tvrdí Jeffrey Glover, šéf podniku GM-AutoVAZ, který Nivu vyrábí.

Toto prohlášení koresponduje s dřívějšími zprávami, že nová Niva bude nadále drsným autem, který se však o něco více přiblíží vozům kategorie SUV. I přes moderní techniku si auto má uchovat příznivou cenu. Chevrolet se nicméně zřejmě nevyhne zdražení vozu, zhruba o 10 %.

Niva samozřejmě nabídne pohon všech kol, k dispozici ale bude i varianta pouze s pohonem předních kol. Pod kapotou bude pracovat zážehová osmnáctistovka z dílny PSA Peugeot-Citroën s výkonem 99 kW. Vedle manuální převodovky bude Niva nabízena rovněž s automatem.

Výroba nového Chevroletu Niva má být zahájena v prosinci 2015. Do té doby se zvýší výrobní kapacita závodu GM-AvtoVAZ o pětinu. Kapacita společného podniku amerického koncernu General Motors a ruské automobilky AvtoVAZ ve městě Togliatti díky tomu vzroste na 120.000 aut ročně.

Aktuální Chevrolet Niva se vyrábí již od září 2002, technicky vychází z originální Lady Niva (známé také jako 4x4). V minulosti se jednalo o nejprodávanější terénní vůz v Rusku, kvůli rostoucímu stáří ale prodeje tohoto Chevroletu postupně klesají.

Chevrolet Niva byl vyvíjen jako VAZ 2123, který se měl stát modernější alternativou k originální Ladě Niva. AvtoVAZ ale neměl dostatek financí na rozjetí sériové výroby, a tak se po vzniku malého počtu kusů Lady Nivy 2123 dohodlo s americkým koncernem General Motors na výrobě varianty se znaky Chevroletu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - BruceWayne
28. 8. 2014 08:05
Re: Zajímavé auto
A proč by v Rusku měli cpát do osobáků naftový motory, když kvalita nafty se v regionech velice liší a klimatický podmínky taky. V Rusku stojí 1 litr benzínu kolem 17.-Kč :-!
Avatar - Jaros71
27. 8. 2014 23:16
Re: Pecka
Moc pěkné !! :yes:
27. 8. 2014 21:46
Re: Podobnost
Hned mě napadlo to stejný, díky mase plechu nad předními blatníky, malým kolům a celkovému tvaru je podobně disproporční. Po stále elegantní Nivě je to jak studená sprcha.
27. 8. 2014 20:21
Re: Zajímavé auto
Řekl bych, nejen v Rusku. Do Evropy je ještě třeba turbodieselu ;-)
Avatar - M1chal
27. 8. 2014 17:31
Re: Pecka
mě taky :yes: ta matná mu sluší ;-)