Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový čínský minivan se inspiruje Airbusem A380. V Česku takovou dodávku máme dlouho

Lukáš Volšický
Diskuze (6)

V Číně se představuje nová elektrická osobní dodávka LEVC L380, která se inspiruje největším dopravním letadlem světa – fascinujícím Airbusem A380. U nás se asi prodávat nebude, ale dostupnou alternativu už máme, a dokonce se spalovacím motorem.

Největší dopravní letadlo na světě neohromuje jen milovníky letectví a pravověrné obdivovatele veškeré techniky, ale také čínské automobilové designéry. To byla první myšlenka, jaká se mi zrodila v hlavě, když jsem poprvé viděl novou čínskou osobní dodávku. Vznikla z inspirace dvoupatrovým čtyřmotorovým letounem Airbus A380, a dokonce mu vzdává hold i svým jménem,

Nový elektrický minivan s oficiálním pojmenováním LEVC L380 je nejnovějším počinem čínského automobilového koncernu Geely a u nás v Evropě značku LEVC známe zejména díky dnešním londýnským taxíkům. Airbus A380 je legendou letectví už od prvního vzletu a Číňané se jím inspirovali, protože chtějí chytře poukázat na prostornost a komfort nejnovější osobní dodávky. 

Charakteristické rysy letounu se pokusili přenést do exteriérového i interiérového designu modelu L380 a je pouze na subjektivní fantazii každého z nás, zda jej tam skutečně uvidíme. Minimálně tvary a boční silueta přední části nám osobitý kukuč velkého dopravního letounu skutečně připomínají. To nám návrháři ukazují i na siluetách, kde je převzatý tvar jasně vidět.

Video se připravuje ...

A teď trochu praktičnosti. Nová elektrická dodávka LEVC L380 je 5316 milimetrů dlouhá, 1998 milimetrů široká a 1940 milimetrů vysoká, přičemž disponuje dlouhým rozvorem 3185 milimetrů. S výhradně čistě elektrickým pohonem je však až extrémně těžká – pohotovostní hmotnost dosahuje závratných 2805 kilogramů.

Technickým základem je nová elektrická platforma „Space Oriented Architecture“ (SOA) s jedním elektromotorem o 200 kW (272 koních). Výrobce zatím oficiálně nezveřejnil informace o vysokonapěťovém akumulátoru, ale podle čínských médií zakládá na nikl-kobalt-manganové technologii, přičemž architektura SOA je kompatibilní s kapacitami od 73 do 120 kWh. Kdyby nová dodávka byla vybavena tou vůbec největší, na jedno nabití by ujela až 695 kilometrů.

Bohužel, zatím to nevypadá, že by se nová dodávka LEVC L380 inspirovaná fascinujícím Airbusem A380 objevila na českém, natož evropském trhu. Malou útěchou nám však může být, že podobně vypadající dodávku na našem trhu už máme. Také vám přední část s horizontálním LED svítícím pásem tolik připomíná Hyundai Staria?

Lukáš Volšický
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - radolaco
13. 12. 2023 17:43
hmm
Snivam o MPV s takymto dizajnom a velkostou Sharan/Galaxy
Avatar - JFK
13. 12. 2023 09:32
Re: Čínská Multipla
Ono Romane by stačilo kdyby sis vytáhl hlavu z prdeIe a pochopíš, že jsi rád za ten ruskej nárazník mezi námi a rudými rákosníky. Pak začneš na ty Ivany z UA a RU nahlížet jinak. Takhle dobroserové jako ty stažením z RU trhu a ždímání Ivanů prodejem například mekáče, cocacoly, shellu nebo předražených rapidů se světly ze scaly toto vše ochotně předali na stříbrném podnose právě soudruhům z ČLR, tudíž se přiblížili naším hranicím. My si oslabili průmysl a žluťáci naopak posilili svůj. Sankce se stejně obchází, Erdoganové, Gruzinci, UAE nebo Kazaši si mnou předprodejem rusákům ruce. Pokrytci se tváří, že je to tak pořadku a Zelenskej vůbec není autoritářský vůdce zkorumpované rozkradené země a loutka lokálních oligarchů, to je pouze Puťka, který mu ubližuje zatímco on nikomu nic neudělal přece. Jenže chyba lávky, největší nebezpečí je organizovaná komunisticá ČLR
Avatar - sargis
13. 12. 2023 06:34
haha
Tak tu plati to nase - vy vsetci ste debili, len ja som lietadlo :-[]
Avatar - KANKUNEN
13. 12. 2023 05:53
Re: Čínská Multipla
Chceš mít velkeho kámoše, ale štve tě, že se zmohl akorát na chlastání, kdežto jeho spolužáci makají a daří se jim
Avatar - Roman Horký
12. 12. 2023 22:04
Re: Čínská Multipla
Dalo by se souhlasit ale od proruzzkeho noka to zní velmi nepresvedcive.