Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový elektrický crossover Toyoty prý dostane jméno BZ4X

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Elektrický crossover by měl svými rozměry odpovídat modelu RAV4, čímž Toyota elegantně naváže na minulost.

Toyota je díky svým hybridům dobře známým propagátorem elektrifikace osobních automobilů, její současná nabídka však dlouho postrádala čistě elektrický model. V minulosti už jich ale már měla, včetně čistě elektrické RAV4. A na tu zřejmě nyní naváže.

První moderní elektromobil značky Toyota, jehož představení se očekává 19. dubna (patrně v průběhu šanghajského autosalonu), by totiž na model RAV4 mohl navazovat jménem i rozměry.

Video se připravuje ...

Jak už pár dnů víme, elektrické modely Toyota by se měly prodávat pod novou pod-značkou Beyond Zero. První z nich by pak podle informací francouzského magazínu L’Argus měl nést označení Toyota BZ4X.

BZ je samozřejmě zkratka pro Beyond Zero, písmenko X by mělo označovat crossover a číslovka 4 by se podle francouzských kolegů měla vztahovat k označení velikosti. A ta by měla v případě BZ4X odpovídat zhruba rozměrům současné Toyoty RAV4.

Jak už ovšem z dokumentů Evropského úřadu pro duševní vlastnictví víme, Toyota si nechala registrovat celou řadu elektromobilů s označením BZ1 až BZ5, včetně modelů s označením X. U nich se původně počítalo s možností pohonu všech kol, možná však půjde o výrazněji odlišené vozy.

Dodejme, že nový elektrický crossover by se měl časem objevit také s logem Subaru, které se mělo podílet na jeho vývoji. Pro Toyotu pak jde o první z celkem šesti elektromobilů, který chce představit do konce tohoto desetiletí. Kromě vývoje elektromobilů však Toyota i nadále investuje do rozvoje technologie vodíkových palivových článků.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

15. 4. 2021 10:46
Re: BZ jako bzučet, to je správně
Bzčtyřix je super nazev, muzou byt hrdi :-!
Avatar - WinDiesel
15. 4. 2021 10:28
BZ jako bzučet, to je správně
Bzzzzzzzzzzzzzz
toť správné jméno pro zkratomobily. :yes: