Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford F-150 Raptor R je silnější než Ferrari Purosangue. Přitom stojí zlomek

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Nejsilnější provedení ultimátního pick-upu od Fordu pro modelový rok 2024 prošlo omlazovací kúrou. Ta vedle inovovaného vzhledu přinesla také ještě výkonnější osmiválec, který trumfne i násobně dražší Ferrari Purosangue.

Ford F-150 Raptor je nejznámějším zástupcem výkonných pick-upů. V poslední době mu však vyrostla konkurence v podobě Ramu 1500 TRX. Ten si nějakou dobu uzurpoval titul nejsilnějšího sériového pick-upu světa, když z 6,2litrového osmiválce HEMI Hellcat s kompresorem dokázal vymáčknout 712 koní. Konkurenční Ford F-150 Raptor R měl přitom „pouze“ 710 koní.

Tenhle poměr sil se však s novým modelovým rokem mění. Modrý ovál totiž představil inovovanou variantu svého užitkového siláka. Jeho kompresorem dopovaný osmiválec o objemu 5,2 litru představuje derivát agregátu z Mustangu Shelby GT500, kde si majitelé mohou užívat 770 koní.

Raptor R je v tomhle ohledu decentnější. K výsledným 730 koním si ve srovnání se starším provedením dopomáhá upravením sáním a přepracovanou řídicí jednotkou. Jen pro srovnání: Ferrari Purosangue, které ve Spojených státech začíná na částce okolo 400.000 dolarů (v přepočtu asi 8,92 milionu korun), z dvanáctiválce vymáčkne 725 koňských sil. Za nový Ford F-150 Raptor R přitom zájemci zaplatí výrazně méně. Základní cena totiž začíná na 111.550 dolarů, což je zhruba 2,5 milionu korun.

Video se připravuje ...

Proti staršímu modelu se Raptor R dočkal také podvozku s upravenými tlumiči pérování Fox Dual Live. Novinkou je také modulární přední nárazník, který více odhaluje přední kola, čímž zlepšuje přední nájezdový úhel a celkově pomáhá v náročném terénu.

Nejvýkonnější Ford F-150 dostal také přepracované hlavní světlomety, uvnitř se majitelé poprvé v rámci modelové řady mohou head-up displej. Na rozdíl od menšího Rangeru Raptoru a off-roadu Bronco si na oficiální prodej Fordu F-150 Raptor R v Evropě musíme nechat zajít chuť. V rámci individuálních dovozů si ovšem tohle monstrum můžete z druhé strany Atlantiku klidně nechat dovézt. I s marží importéra, clem, daněmi a poplatky za přizpůsobení evropským regulacím vyjde levněji než srovnatelně výkonná auta.

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
25. 12. 2023 09:08
Pekny model
F-150tky je aj z lega technic ( cislo lega 42126 ) ... fandom aut a lega ho odporucam... budete nadseni slubujem ... :yes:
24. 12. 2023 21:35
Cože?
Myslím, že nejde jenom o výkon, ale také o zážitek z řízení. Osobně jsem F150 neřídil, a popravdě ani tento model Ferrari, nicméně i tak si dovolím pochybovat o tom, že je to byť jen vzdáleně podobné (k tomu Ford dělal jediný vůz, GT40 a jeho civilní verze).