Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový iPhone 15 dokáže zavolat pomoc řidičům i v místech, kde není signál

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Nová generace chytrého telefonu umí v zámoří kontaktovat přes satelit i asistenční službu.

Společnost Apple nedávno představila novou generaci chytrého telefonu iPhone 15, která opět nabízí celou řadu chytrých a praktických funkcí. Jednou z nich je schopnost pomoci řidičům, kteří se dostali do nesnází mimo mobilní signál.

V rámci nové funkce totiž mobilní telefony iPhone 15 a 14 umožňují kontaktovat asistenční službu AAA i z těch nejzapadlejších míst v Americe. Ke spojení z míst, kde není mobilní signál, totiž používají satelitní připojení.

Video se připravuje ...

"Bezpečnost je základem organizace AAA a my tento závazek posouváme na další úroveň tím, že nabízíme služby AAA uživatelům iPhonu, kterým dříve byly nedostupné," řekl Marshall Doney, prezident a generální ředitel AAA. "Díky satelitním možnostem iPhonu mohou nyní uživatelé s asistenční službou Roadside Assistance přes satelit získat pomoc, když ji nejvíce potřebují, ale nemohou se s námi spojit běžným způsobem."

Společnost Apple se rozhodla spojit síly s organizací AAA z důvodu, že se jedná o největšího poskytovatele asistenčních služeb v USA. Nová funkce umožní uživatelům kontaktovat organizaci z různých důvodů, které nejsou vyloženě krizové, k čemuž satelitní komunikace původní vznikla. Pomoc tak získají například když jim dojde palivo, píchnou pneumatiku, někde uvíznou nebo si jen zamknou klíče v autě.

Jak uvádí organizace AAA, odtahová vozidla se k zákazníkům dostanou pouze po tradičních zpevněných cestách, takže služba není určená pro dobrodruhy, kteří by uvízli například na některém ze známých amerických trailů.

"Z vlastní zkušenosti víme, jak stresující je zůstat v bezvýchodné situaci, zejména pokud se ocitnete na odlehlém místě nebo bez mobilního spojení. Vaše možnosti jsou omezené: dojít do servisního místa nebo oblasti s mobilním připojením či Wi-Fi, které mohou být vzdálené několik kilometrů, nebo se pokusit zastavit jiného motoristu," uvedl Marshall Doney.

"Satelitní infrastruktura společnosti Apple představuje inovativní řešení, které již nyní poskytuje uživatelům iPhonu kritickou podporu v nouzových situacích," dodal Doney. Samotné funkce satelitního volání pomoci přitom uživatele jednoduše navede, jak postupovat.

Nová služba bude dostupná všem uživatelům mobilních telefonů iPhone 15 a 14 v USA, nikoliv jen členům asistenční služby AAA. Lidé, kteří nejsou členy AAA, si však budou muset zaplatit za služby, které v případě nouze využijí.

Dodejme, že nová služba kontaktování asistenční služby je další ze služeb poskytovaných společností Apple pro nouzové situace, jako je služba detekce pádu nebo nouzové SOS volání přes satelit. Tyto služby jsou přitom dostupné ve 14 státech na třech kontinentech a pokrytí se postupně rozrůstá.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme