Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple a jeho bezpečnostní novinky: Jak telefon a hodinky poznají nehodu?

Dominik Kovář
Diskuze (6)

Tato funkce se bude týkat nových telefonů iPhone řady 14 a nových hodinek Apple Watch Series 8.

V minulém týdnu představila společnost Apple nové generace svých produktů, iPhone 14 a Apple Watch Series 8. Ne, že bychom snad chtěli fušovat do elektroniky, ale právě tyto produkty budou nově prospěšné v případě autonehody.

Nová bezpečnostní funkci se říká detekce nehod bude k dispozici pro všechny telefony nové generace iPhone 14 (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max) a také pro chytré hodinky Apple Watch Series 8, Apple Watch SE a Apple Watch Ultra.

Video se připravuje ...

Při vyhodnocení nehody nové produkty využívají barometr pro výpočet změny tlaku v kabině, GPS se zaměřuje na rychlost a mikrofon dokáže zaznamenat zvuky typické při dopravní nehodě. Pokud se tyto tři ukazatele sejdou, zařízení přijde s otázkou k uživateli, zda došlo k autonehodě. Pokud na ní řidič do 10 vteřin nereaguje, bude aktivována služba nouzových kontaktů a záchranných služeb.

Gyroskop s vysokým dynamickým rozsahem zaznamenává extrémní změny ve směru pohybu auta, zatímco nový akcelerometr dokáže rozpoznat extrémní zrychlení nebo zpomalení. V Apple si také dali záležet na specifických pohybových algoritmech, které jsou schopny detekovat čelní, boční a zadní nárazy včetně převrácení vozu. Americká společnost využila veřejně dostupných dat z reálných nehod, aby byly algoritmy co nejpřesnější. 

Pokud budete mít k dispozici obě zařízení současně, nouzové upozornění se objeví primárně na hodinkách, protože je pravděpodobnější, že v případě vědomí na ně reaguje uživatel rychleji. Všechny nové produkty bude Apple nabízet od 16. září.

Dominik Kovář
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - xxc
15. 9. 2022 10:42
Re: Taková pro většinu zdejších diskutérů hloupá otázka
potom je uz fakt asi lepsie mat asistent, co sa bude snazit toto vyriesit a nastat na kazdej cervenej s vyturovanym motorom na spojke :-)
15. 9. 2022 09:34
Re: Taková pro většinu zdejších diskutérů hloupá otázka
I když stojím na červené, tak dokud za mnou nestojí aspoň dvě auta, tak mám oči v zrcátku, zařazeno, jednu ruku na spojce, druhou na plynu, a promyšleno, kam se kdyžtak uklidím. Teda to platí, když sedím na motorce. V autě to asi beru o trochu míň vážně, ale i tam mám oči v zrcátku, dokud za mnou nezastaví aspoň jedno auto.

Ale neříkal bych hned, že je dement člověk, který způsobí nehodu. Všichni jsme lidi a všichni můžeme dělat chyby. A kdo tvrdí že ne, tak si sám sobě lže do huby. Jezdím 24 let bez nehody, v autě i na motorce, ale netroufl bych si tvrdit, že to je záruka toho, že nikdy bourat nebudu.
14. 9. 2022 19:19
Re: Taková pro většinu zdejších diskutérů hloupá otázka
posledně tu měl tuším Gil 35 mínusů a 27 plusů. to jako dělá taky vono(von/vona)?
Avatar - speedfred
14. 9. 2022 16:08
Horký
Vy sa doma nebavíte?😝
14. 9. 2022 14:01
Taková pro většinu zdejších diskutérů hloupá otázka
Není lepší nebourat? Myslím to vážně. Sám mám naježděno za 25 let bez nehody a ani z hlavní nevjedu do křižovatky aniž bych si pohlídal, že mě někdo nesejme. Ano, prakticky nemožná obrana je proti záměrným (sebe)vrahům a proti dementům, kteří do vás naperou zezadu když stojíte na červené.
S těmi minusy kdyžtak Hamuno počkej, až to dopíšu. Už můžeš.