Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový ministr dopravy chce stavět méně kruhových objezdů

David Bureš
Diskuze (50)
Zdeněk Žák je přesvědčen, že kruhových objezdů se v posledních letech staví moc. Tento trend chce zastavit.

S novou vládou Jiřího Rusnoka nastoupil i nový ministr dopravy, kterým je Zdeněk Žák. Ten se nechal slyšet, že kruhových objezdů je na českých silnicích moc a na některých místech nedávají smysl. Již vystavěné kruhové křižovatky však bourat nehodlá.

Žák je přesvědčen, že by na mnohých místech bylo lepší místo kruhových objezdů postavit světelné křižovatky. Semafory s detekcí intenzity dopravy podle ministra dopravy zajistí ve městech plynulejší průjezd. I proto chce Žák zákony a normy změnit takovým způsobem, aby kruhové objezdy nebyly stavěny tak často.

Odborníci dávají ministrovi za pravdu. Kruhové křižovatky jsou totiž nesmyslné v místech, kde jich je více za sebou, nebo tam, kde výrazně převažuje provoz z jednoho směru. Z toho důvodu například správa silnic v Libereckém kraji před samotnou stavbou nového kruhového objezdu počítá, zda je ze všech směrů takový provoz, aby se objezd vyplatil.

Omezením výstavby kruhových křižovatek navíc stát může ušetřit. Stavba kruhových objezdů je totiž nákladnější než pouhá instalace semaforů. Žák obecně chce donutit stavbaře, aby stavěli levněji.

Výhodou kruhových objezdů je jejich bezpečnost. Výrazně totiž snižují riziko bočního střetu ve vysoké rychlosti.

Právě kvůli bezpečnosti nastal v minulých letech boom výstavby kruhových objezdů. Centrum dopravního výzkumu odhaduje, že je v Česku aktuálně asi 1.500 takových křižovatek.

Nový ministr dopravy se chce řídit heslem „méně betonu, více inteligence,“ v rámci kterého hodlá budovat menší, ale efektivnější stavby. Prioritou je silnice R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí, u níž chce obnovit její přípravu. Dlouho plánovaná silnice má ulehčit problémové dálnici D1.

David Bureš
Diskuze (50)
17. 7. 2013 00:59
Re: Přizdisráč a kruháč
Vcera jsem zazil uz uplny extrem, kdy CR-V brzdila v obci bagr a za obci mu jen mirne poodjela, nastesti v protismeru skoro nic nejelo >:-[]
16. 7. 2013 15:11
Re: aspoň 1 normální
Take daco? >:D [odkaz] Stade tiez chodi MHD a posledny vyjazd dolava mame stadion. Taze nasa karosa ma co robit aby to tam vytocila v pohode :D.
16. 7. 2013 12:20
Re: To neznáte brněnskó erteplu
Tak zrovna toto je kruháč, který je vhodný i pro silnější intenzitu z jednoho směru, podobný je i v Olympii a toto je budoucnost kruhového objezdu - jen si na něj musí lidi zvyknout
16. 7. 2013 11:20
Re: Přizdisráč a kruháč
Brzdi to (vetsinou) ten prvni, takze jeho predjetim si pomuzu, ze budu moct jet svym tempem a s mensim nebezpecim retezove havarie.
16. 7. 2013 10:06
Re: Přizdisráč a kruháč
Pokud je takhle hustej provoz, tak si předjetím jednoho blba stejně nepomůžeš.