Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Qashqai už se sériově vyrábí. Na trh dorazí na konci léta

David Bureš
Diskuze (6)

Zahájení výroby nového Qashqaie si vyžádalo investice ve výši 400 milionů liber (11,8 miliardy korun). Souvisí hlavně s rozsáhlým využitím hliníku v konstrukci a novým technickým základem.

Nissan zahajuje sériovou výrobu nové, již třetí generace kompaktního crossoveru Qashqai. Navzdory brexitu se automobil nadále vyrábí ve Velké Británii, v závodě v Sunderlandu. Pro britský automobilový průmysl je to klíčový model, v posledních letech bylo každé páté v Británii vyrobené auto právě Qashqai.

Zahájení výroby nového Qashqaie si přitom vyžádalo rozsáhlé investice, které nakonec dosáhly částky 400 milionů liber, což je v přepočtu asi 11,8 miliardy korun. Souvisejí hlavně s rozsáhlým použitím hliníku v konstrukci. Z toho důvodu zde byla investována druhá, mimořádně velká lisovací linka a systém recyklace odpadu, v ceně 52 milionů liber.

Ze stejného důvodu bylo v karosárně instalováno hned 117 nových robotů, které umějí pracovat s hliníkovými díly a díly z ultra vysokopevnostní ocele. Upravena byla také lakovna, díky nabídnutí nových dvoubarevných kombinací karoserie. Nechybějí ani čtyři noví roboti aplikující jemnou vrstvu nejnovější technologie tlumení zvuku uvnitř vozidla, pro pečlivější odhlučnění.

Video se připravuje ...

Došlo také k úpravě montážní linky. Díky použití nové alianční platformy CMF-C se měnilo uspořádání řízení nebo zavěšení, což si též vyžádalo změny ve výrobě.

Nová generace by ráda navázala na úspěchy svých předchůdců. Qashqai se stal nejrychleji vyráběným automobilem v Británii - nejrychleji ze všech aut vyráběných v britských továrnách překonal metu milionu vyrobených kusů, stejně jako dvou milionů a tří milionů. Od uvedení na trh v roce 2007 má dnes Qashqai na svém kontě přes 3,5 milionu postavených kusů v Sunderlandu. Pro lokální trhy vůz vzniká také v Číně, Rusku nebo domovském Japonsku.

„Qashqai je obrovskou součástí nejen dědictví našeho závodu, ale celého britského automobilového průmyslu. Byl průkopníkem v segmentu crossoverů a každý nový model si u našich zákazníků zvýšil popularitu," říká Alan Johnson, viceprezident Nissanu pro výrobu ve Velké Británii. Odkazuje tak na to, že výroba Qashqaie zajišťuje na 7.000 pracovních míst v Paddingtonu, Maple Cross, Cranfieldu, Lutterworthu a Sunderlandu, stejně jako dalších 24.000 pozic u dalších dodavatelů dílů po celé Británii.

Nová generace Qashqaie se v Sunderlandu začala vyrábět na lince jedna, a to v rámci oslav 35 let od zahájení výroby vozů Nissan v této továrně. Jako první se tu začal vyrábět model Bluebird. Na český trh vůz dorazí na přelomu srpna a září, s cenovkou začínající na částce 539.000 Kč.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

15. 6. 2021 19:12
Re: rasisti
Nový motor je super,1,33l turbo,dávali ho už od r.2019 do J11,jezdím za 5,8l,táhne dobře i na šestku
Avatar - caliban
15. 6. 2021 18:58
Re: rasisti
Cigan, křovák, černoch tam jsou, jsou schovaní v kufru, ale je tam tma, takže nejsou vidět.
15. 6. 2021 15:30
Re: rasisti
No aspoň víš kdo na koho maká v UK.Qashqai vypadá doobře i uvnitř.By mě zajímal ten nový motor jak funguje.
15. 6. 2021 13:36
rasisti
jak to, ze na fotkach 10,11 a 12 jsou pouze deti bile rasy?
a ani na jinych fotkach jsem nenasel ani naznak cernocha, hispance, vietnamce, cinana, mongola, japonce, eskymaka, indiana, maora, pygmeje, krovaka, araba ...
a to v zemi, pro kterou je slovo kamary o rasismu slovem bozim bez jakyhokoliv dukazu ???
Avatar - 3_diamanty
15. 6. 2021 11:59
Pecka
Jasny lider segmentu... opat :yes: