Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan X-Trail se představuje s vylepšeným hybridem. Letos dorazí i k nám

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Čtvrtá generace SUV Nissan X-Trail dostala novou generaci hybridního pohonu e-Power a míří na japonský trh. Do Evropy by mohla dorazit ještě během léta.

Automobilka Nissan představila na svém domácím japonském trhu již čtvrtou generaci populárního SUV modelu s označením X-Trail, který bude nově dostupný s hybridním pohonem jak dvou, tak všech čtyř kol. Stejná technika by se přitom mohla objevit také pod kapotou modelu určeného pro evropské trhy.

Nový Nissan X-Trail je postaven na platformě CMF-C, kterou sdílí například s Mitsubishi Outlander. Nová platforma by přitom podle automobilky měly zajistit nižší hmotnost a vyšší tuhost. Současně se značce mělo podařit ještě lépe celý vůz odhlučnit.

Pod kapotou pak ukrývá druhou generaci hybridního pohonu e-Power, jehož základem je 1,5litrový benzínový tříválec s variabilním kompresním poměrem a přeplňováním turbodmychadlem. Ve srovnání s předchůdcem by přitom nová generace pohonu měla nabídnout zlepšení po stránce výkonu v nižších otáčkách, plynulosti i tichosti.

Video se připravuje ...

Bližší informace o parametrech motoru sice prozatím chybí, sluší se však připomenout, že spalovací motor v tomto hybridu neroztáčí přímo kola. Plní totiž roli generátoru, který vytváří elektrickou energii pro elektromotor/y. Spalovací motor tak může pracovat v optimálních otáčkách, díky čemuž šetří palivo.

Nový X-Trail přitom má být dostupný jak s pohonem pouze jedné nápravy, tak s pohonem všech kol, označovaným e-4orce a vybaveným dvojicí elektromotorů.  Úkolem systému má být zajištění lepší akcelerace, brzdění i zatáčení a tedy celkové zvýšení jistoty z jízdy na různých typech povrchu. Jízdu ovšem usnadní i funkce e-Pedal Step, která začne regenerativně brzdit s každým povolením nohy na akcelerátoru.

Po stránce vzhledu následuje japonský X-Trail americký Nissan Rogue (v USA používané označení pro X-Trail), který byl představen již v roce 2020. Příď tak zaujme výrazným chromovaným motivem ve tvaru V, dělenými světlomety, hliníkovými dekory, atd. Vůz bude na japonském trhu dostupný ve 12 barvách a 5 dvoubarevných kombinací. Výbava X-Trail X navíc vozu přidá dobrodružnější vzhled.

Kabina nabídne 12,3 palcový displej digitálního přístrojového štítu, stejně velký dotykový displej infotainmentu a head-up display s úhlopříčkou 10,8 palce. Standardně je kabina pětimístná, přičemž zavazadelník automobilka popisuje jako jeden z největších v segmentu. Dostupná by však měla být i verze se třemi řadami sedadel.

Automobilka se navíc chlubí ještě speciálním audio-systémem Bose Premium Sound, který měl být naladěn speciálně pro X-Trail a nabízí nejvyšší výkon 1500 Wattů. Kromě toho ale stojí za zmínku několik typů čalounění (včetně kůže Nappa či voděvzdorné textilie), 360° kamerový systém nebo výbava radarů a sonarů, které podporují různé asistenční systémy - včetně semi-autonomního asistenta řízení Nissan ProPilot.

Nový Nissan X-Trail bude na japonském trhu dostupný již příští týden, přičemž jeho hlavními rivaly mají být Toyota RAV4, Subaru Forester, Honda CR-V nebo mechanicky spřízněné Mitsubishi Outlander. Do Evropy by pak novinka mohla dorazit ještě v průběhu letošního léta.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
23. 7. 2022 07:50
Re: Re: Design za jedna
Tlacitkom len dávaš pokyn nejakej jednotke a tá zasa nejakému komponentu, rovnako ako cez display. Keď máš vzdialený prístup k jednotke, budeš to vedieť na diaľku ovládať či jej v aute dávaš pokyny cez display alebo tlačítka.
Avatar - speedfred
22. 7. 2022 15:01
Re: Re: Design za jedna
Na design nejazdí žiadne auto, mne sa musí ale aj trochu páčiť aby som ho išiel kúpiť
Avatar - xxc
22. 7. 2022 14:15
Re: Re: Design za jedna
Ani mne sa to na fotke nepáči. Ale na dizajn sa nejazdí :-)
22. 7. 2022 14:08
Re: Design za jedna
Typický japonský hnus design :no:
Avatar - Roland Von Wagen
22. 7. 2022 13:38
Re: Design za jedna
Škaredé je to jak BMW.