Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Nissan Z čeká závodní premiéra, pojede vytrvalostní závod ve Fudži

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Nissan Z Nismo se čtvrtého a pátého června zúčastní vytrvalostního závodu Fuji 24 Hours na okruhu Fuji Speedway nedaleko nejvyšší hory Japonska.

Fuji 24 Hours je součástí japonského šampionátu Super Taikyu Series, ve kterém soutěží vozy kategorií GT3, GT4 nebo TCR. Sportovní divize Nismo nasadí do vytrvalostního závodu dvě tříčlenné posádky. O jeden vůz se bude starat přímo sportovní divize Nismo, o druhý vůz závodní tým Max Racing. 

Zcela nový Nissan Z bude soutěžit ve třídě ST-Q. Třída ST-Q vznikla v minulém roce pro výrobce, kteří chtějí nasadit závodní speciály, které teprve čeká homologace. V minulém roce se v této kategorii objevila třeba Toyota Corolla Sport s vodíkovým pohonem a letos čeká pro změnu premiéru kromě zmíněného Nissanu Z také Toyotu GR86 a Subaru BRZ.

Video se připravuje ...

Bližší informace o specifikaci prototypů, které se na trati za měsíc objeví, Nismo neuvádí. Když budeme vycházet z toho, co vidíme, závodní prototyp modelu Z má otvory v kapotě, zadní křídlo a podle bočního pohledu má pravděpodobně proti silničnímu modelu mohutnější difuzor. Interiér je samozřejmě přizpůsoben podobě závodního speciálu včetně ochranného rámu. Prototyp je obut krásnými osmipaprskovými disky Nismo, pod nimiž můžeme vidět brzdové kotouče zcela určitě větší než ty, které najdeme u sériového provedení.

Nissan Z se pyšní vidlicovým šestiválcem o objemu 3,0 litru s výkonem 298 kW (405 k) a 475 Nm. Dá se očekávat, že výkon závodního prototypu bude stejný nebo velmi podobný se zmíněnými rozdíly v karoserii vozu a jiném nastavení podvozku. 

V Japonsku se Fairlady Z (tak se na domácím trhu jmenuje) začne prodávat od června letošního roku. Základní model bude startovat v přepočtu na 943 tisících korun. V případě vyšších výbav samozřejmě stoupá i cena, při volbě mezi devítistupňovým automatem nebo šestistupňovým manuálem však zůstává částka stejná. Do USA a na další trhy dorazí nové Z ještě o něco později. A ano, stále nás štve, že do Evropy se nový Nissan Z oficiální cestou asi nepodívá. 

Dominik Kovář
Diskuze (4)

Doporučujeme

4. 5. 2022 09:14
Cena...
"...Základní model bude startovat v přepočtu na 943 tisících korun..."

Cena ako u nas Octavia RS...
Avatar - Barry Lyndon
3. 5. 2022 18:21
Re: Takové hezké auto,
Ta díra v nárazníku (jako když jí Franta vyřízl flexou) docela zachraňuje ten podivně zženštilý tvar světel, takže dohromady je to docela v pohodě :yes:
Avatar - lamal
3. 5. 2022 11:45
Re: Takové hezké auto,
Ten predny naraznik sa ani mne nepaci, svetla su OK je to odkaz zo starsich Z, mozno este z Datsunu.
Avatar - KANKUNEN
3. 5. 2022 08:26
Takové hezké auto,
ale nesedí mi kapkovité světla a čistý obdélník na chladič.