Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Agila: nejdřív haha…

Ondřej Láník
Diskuze (0)
615 Agil prodaných v prvním pololetí dává za pravdu vtipnému sloganu k malému mikrovanu Opelu: Nejdřív haha, potom aha. Právě představené omlazené vydání Agily, prodlužuje tomuto Suzuki v německém převleku o pár let život.

Inovovaný Opel Agila dostal modernější kabát a technické novinky, které však již byly představeny v dalších vozech. Nová přední část se nyní ještě více odlišuje od japonského originálu Suzuki Wagon R. Nová větší maska je dělená chromovaným žebrem, tvarově shodné světlomety mají čirou optiku. Nové jsou nárazníky a zadní koncová světla. Vyšší výbavy mají v barvě i kliky dveří a zpětná zrcátka.

Agila dostane nový malý turbodiesel 1.3 CDTI (51 kW, 170 Nm), jehož uvedení na trh je provázeno rekordní jízdou speciálu Eco-Speedster. Nejmenší čtyřválec common-rail z dílen Fiatu splňuje emisní standard Euro 4 a na 100 km mu v kombinovaném cyklu stačí 5,2 l nafty. Další motorovou novinkou je zážehový tříválec 1.0 Twinport (44 kW), který dosahuje oproti předchozímu provedení úspory paliva 0,2 l/100 km a absolutně žádá 5,8 l/100 km.

Změnila se také výbava. Tak jako v ostatních Opelových řadách jsou i v Agile nyní 4 stupně s označením “Essentia”, “Njoy”, “Cosmo” a “Njoy Design-Edition”. Poslední jmenované provedení má dvoubarevný lak a chromované díly karosérie. Inovovaná Agila přichází do prodeje ve 13 barevných odstínech a s rozšířenou výbavou. Na západoevropských trzích jsou součástí sériové výbavy airbag řidiče i spolujezdce, boční airbagy, Pedal Release System (omezuje nebezpečí zranění končetin řidiče při nehodě), ABS, tónovaná skla a elektricky nastavitelná vnější zpětná zrcátka. V nejlevnějších verzích prodávaných v ČR bude zřejmě výbava podstatně omezenější, což však dovoluje snížit cenu výrazně pod úroveň mladoboleslavské konkurence.

Agila na první pohled vzbuzuje úsměv, ale prostorové řešení a variabilita interiéru je u takto malého vozu ukázková. Zadní sedadla sklápěná v poměru 60:40 mohou jednoduchým pohybem uvolnit místo větším zavazadlům a vzniklý prostor o objemu 1250 l má zcela rovné dno.

Ondřej Láník
Diskuze (0)