Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Kadett by mohl být zajímavým retro návratem. Jak by se vám takhle líbil?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

I když se v nabídce automobilky Opel přestalo objevovat v 90. letech, jméno Kadett má stále sílu.

Aby ne, první vůz s tímto označením se na čtyři roky objevil v roce 1936, ale především pak byl spjat s kompaktními auty německé značky od roku 1962 po desítky let. Od té doby vzniklo pět generací, než se Opel v devadesátých letech rozhodl, že Kadett zařízne a nahradí jej modelem Astra.

Dlouhá tradice, prodejní úspěchy a někdejší obliba Kadettu však znamenají, že tohle označení má stále jistou sílu. A protože současnost retru a návratu některých slavných automobilových jmen či duchovních nástupců legendárních modelů zřejmě přeje, zvlášť v souvislosti s nástupem elektromobility, nezní myšlenka na oživení Kadettu v nové podobě nesmyslně.

Připomeňme, že Volkswagen například už v březnu představí elektrické MPV inspirované kultovním "busíkem", Renault zase oživí ikonickou "pětku". Mluví se ale například i o nové Silvii od Nissanu.

Potenciální návrat slavných automobilů ovšem inspiruje také nezávislé designéry a umělce. Jedním z takových je Lars Sältzer, který pravidelně zveřejňuje vlastní návrhy moderních verzí některých oblíbených vozidel. A často svoje vize prezentuje jako elektromobily.

Aktuálně na svém Instagramu představil návrh právě nového Opelu Kadett. Jako inspirace mu posloužil dvoudveřový sedan, nebo tudor, chcete-li, generace s označením B. Ta se vyráběla v letech 1965 až 1971. Zajímavé je, že Opel nabízel rovnou osm karosářských verzí.

Nový Kadett kromě elektrického pohonu dostal příď, která zřetelně navazuje na současný designový jazyk německé automobilky, masku však doplňují kulaté LED světlomety. Kulaté lampy měl totiž i originál. Všimněte si ale také umístění směrovek a otvorů pod přední maskou, i tady je jasně znát návaznost na Kadett B.

Pohled na zadní partie bohužel k dispozici nemáme. Zajímavý detail představují kola, jejichž design známe z modelu Mokka-e.

Tak co říkáte, líbil by se vám návrat Kadettu v takové podobě?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

27. 2. 2022 19:13
Patlal
To bude podobný patlal ako ten váš "kolega a grafik". To im musí robiť veľmi dobre, že sa považujú za dizajnérov... jeden obrázok a dosť. To fakt nemáte o čom písať, že tu musia byť takéto atrapy?