Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Prius s Li-Ion akumulátory se objeví až v roce 2009

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Podle dřívějších neoficiálních informací se měla třetí generace modelu Prius na trhu objevit na podzim příštího roku. Podle japonských médií však dojde k půlročnímu odkladu. Informace Toyota odmítla komentovat.

Japonský deník Nikkan Kogyo Shimbun ve svém pátečním vydání z minulého týdne uvádí, že se největší světová automobilka Toyota Motor rozhodla o půl roku odložit uvedení třetí generace hybridního modelu Prius na trh. Nová generace populárního hybridního vozu se tak na trhu objeví až na jaře 2009. Podle japonských novin stojí za posunutím termínu prodloužení vývoje nových Li-Ion baterií, které by měly v Priusu nové generace nahradit dosud používané nikl-metal hydridové baterie. Prodloužení vývoje má zajistit vyšší kvalitu baterií a také jejich maximální bezpečnost. Nové baterie pro Toyotu vyvíjí jiná japonská společnost Matsushita Electric Industrial. Mluvčí Toyoty odmítl odsunutí termínu uvedení nového Priusu na trh potvrdit, protože podle něj nelze o posunutí termínu mluvit, když žádný termín nikdy oficiálně stanoven nebyl.

Minulý čtvrtek napsal Wall Street Journal, že příchod nové generace Toyoty Prius je sice naplánován na podzim 2008, ale zpočátku bude automobil vybaven současnými Ni-MH akumulátory.

Li-Ion akumulátory umožní při stejné kapacitě zmenšit hmotnost baterií a tím zlepšit spotřebu paliva případně zvýšit dojezd na elektrický pohon. Nová technika je prozatím náchylná na přehřátí a potenciálně riziková z hlediska vzniku požáru.

Toyota letos na základě rostoucí poptávky zvýší produkci hybridního vozu Prius o 40 % na 280 tisíc kusů. Na tomto modelu však Toyota příliš nevydělává, protože marže jsou vzhledem k drahému hybridnímu systému nízké.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)