Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Range Rover Sport už se také rýsuje. Podívejte se na záběry z testování

David Bureš
Diskuze (9)

Nový Range Rover již brzy doplní také odvozený model Range Rover Sport. Jeho prototypy už čile jezdí, třeba také na Severní smyčce Nürburgringu.

Automobilka Land Rover v následujících měsících postupně obmění své největší luxusní modely řady Range Rover. Nový Range Rover páté generace už debutoval, následovat bude také odvozený Range Rover Sport, sportovněji laděný derivát, jak designem, tak charakterem. Na přiloženém videu je vidět, že už se novinka pečlivě ladí.

Video totiž automobil zachytilo mimo jiné na Severní smyčce Nürburgringu, kde se už tradičně ladí podvozky nových aut. Na rychlá kolečka však tentokrát nedošlo, i kvůli horšímu počasí.

Podle autora videa je na záběrech sportovní derivát Range Rover Sport SVR, pod jehož kapotou se očekává 4,4litrový vidlicový osmiválec s dvěma turbodmychadly dodávaný BMW, v rámci spolupráce Jaguar Land Rover s touto německou automobilkou. Naladěn by v tomto případě mohl být na nějakých 600 koní (447 kW), což bude na jednu stranu více než u předchůdce, jehož pětilitrový kompresorový osmiválec ještě původem od Fordu dosahoval 423 kW, na druhou stranu to neohrozí BMW X5 M Competition s tím samým 4,4litrem naladěným na 460 kW.

Bližší informace však o novém Range Roveru Sport nevíme, třeba design se zatím pečlivě ukrývá pod tlustou vrstvou kamufláže. Od páté generace Range Roveru se však vůz patrně odliší nejen sportovnějším vzezřením, ale i jinými detaily. Zdá se, že světlomety i koncová světla budou jinak řešená. Tedy pokud jejich tvar kamufláž prototypu dobře nemaskuje.

Technický základ nadcházející třetí generace Range Roveru Sport každopádně bude stejný jako u nového Range Roveru. To znamená architekturu MLA-Flex využívající chytrou kombinaci materiálů pro co nejnižší hmotnost a zároveň co nejvyšší tuhost konstrukce. Navíc je přizpůsobena elektrifikovaným pohonům, a tak se i v případě Sportu očekává nasazení mildhybridních třílitrových šestiválců, stejně jako dvojice plug-in hybridů.

Zatímco Range Rover 5 již debutoval, na nový Range Rover Sport si ještě pár měsíců počkáme. Jeho odhalení se totiž očekává až v druhé polovině roku 2022.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

31. 10. 2021 12:54
Paradne auto
Aj ked este nepozname Sign Off podobu dizajnu, pre mna je uz aj podoba "zakladneho" noveho Range Rovera mile a pozitivne prekvapenie. Naozaj pekne mohutnne auto. A RR Sport vo verzii SVO moze byt osobitejsie a zaujimavejsie auto ako BMW X5M/X6M. Aj ked na okruhu bude pravdepodobnejsie trocha pomalsie. A jazdne vlastnosti budu lepsie ako si vie Mr./Mrs.(?) Diesel vobec predstavit. Do not worry baby.
30. 10. 2021 16:39
Re: Dízle
:-O :-[] :no: Raději no comment.
30. 10. 2021 16:38
Re: Příklady táhnou
Přesně tak. Plnění šílených eurounijních emisních norem nejedovatého CO2, to je jediné, co dnes automobilky zajímá. A co vlastně chtějí jejich zákazníci? Pche, na tom přece dnes vůbec nezáleží! :-O :-O :-O :no:
30. 10. 2021 09:08
Re: Dízle
Obojí.
30. 10. 2021 03:54
Re: Dízle
Tobě už úplně hráblo nebo něco strašlivého bereš. :no: