Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Renault Espace - superMPV

Jiří Štacha
Diskuze (14)
Francouzská automobilka Renault oficiálně oznámila příchod čtvrté generace modelu Espace. Čtvrtá generace tohoto velkoprostorového automobilu přichází, jak se zdá velmi dobře připravena...

Francouzská automobilka Renault oficiálně oznámila příchod čtvrté generace modelu Espace. Čtvrtá generace tohoto velkoprostorového automobilu přichází, jak se zdá velmi dobře připravena. Kromě nového moderního designu, jež navazuje na nový styl jiných modelů Renaultu přichází i s bohatou výbavou a širokou nabídkou motorů.

Nový Espace navíc nepřichází sám. Pro zájemce o ještě větší MPV totiž bude připraven Grand Espace. Espace hodlá kromě jiného zaujmout i mnoha nezvyklými moderními prvky výbavy. Zřejmě nejviditelnějším takovýmto prvkem je obří skleněná střecha, která je svou plochou až 2,16 m2 (2,06 x1,05) v současné době největší na trhu. Toto prosklení vytváří pocit většího trojrozměrného vzdušného prostoru. Interiér je samozřejmě chráněn před infračervenými paprsky a skleněnou střechu je možné i zakrýt 9 mm tlustou posuvnou roletou. Mezi moderními prvky výbavy najdeme i inteligentní navigační systém Carminat, xenonové světlomety, parkovací asistent, dešťový a světelný senzor, či systém kontroly tlaku v pneumatikách. Zcela ojedinělé v segmentu MPV je využití systému Renault Card, který v Espace nahrazuje klasický klíč pro zamykání i startování. Kartu navíc stačí mít u sebe, tudíž ji ani před startováním není nutné vkládat do tzv. čtečky.

Pro zajištění komfortu ve voze bude sloužit výkonná klimatizace s možností nastavení pro každou řadu zvlášť. Cestující navíc jistě potěší i velká pohodlná sedadla a vlastní odkládací prostor pro všech sedm cestujících.

Konstruktéři Renaultu si dali záležet i na bezpečnosti. Espace se může pochlubit pevnou strukturou karoserie, která je schopna absorbovat 2,5 krát více nárazové síly než její předchůdce. V nabídce bude také až osm airbagů, včetně novinky v segmentu MPV - bočních airbagů v druhé řadě sedadel. V bezpečnostní výbavě najdeme i další neobvyklý prvek automatickou parkovací brzdu a dále i systém odtržení pedálu brzdy při nárazu (pro snížení rizika poranění dolní části nohou), předpínače bezpečnostních pásů u předních sedadel, tříbodové bezpečnostní pásy i u zadních sedadel, ABS, EBD, ESP a ASR.

Pro komfort v Espace IV je vpředu použit systém zavěšení McPherson stejně jako v nových modelech Laguna a Vel Satis. Nový je i systém zadního zavěšení.

K pohonu nového Espace si bude možné vybrat ze šestice motorů z nichž jsou tři benzinové a tři dieselové. Z benzinových motorů budou v nabídce tyto - 2,0 l 16V o výkonu 140 k, dále 2,0 l turbo o výkonu 165 k a šestiválec 3,5 l 24V o výkonu 245 k.

Nabídku dieselových motorů budou tvořit - 1,9 dCi o výkonu 120 k, dále 2,2 dCi 16V o výkonu 150 k a 3,0 dCi o výkonu 180 k.

Nejméně výkonné z benzinových a dieselových motorů budou jen v kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou. Motory středního výkonu budou nabízeny se šestistupňovou manuální nebo pětistupňovou automatickou převodovkou Proactive s možností manuálního sekvenčního řazení. Nejvýkonnější verze budou k dispozici výhradně s automatickou převodovkou Proactive.

Jiří Štacha
Diskuze (14)