Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Rolls-Royce Ghost poodhaluje techniku. Speciální tlumiče doplní kamery sledující nerovnosti

David Bureš
Diskuze (4)

Druhá generace „baby rollsu“ se už rýsuje. Výrobce slibuje pokročilou techniku díky využití shodného základu jako u většího Phantomu.

Svět luxusních automobilů letos čekají dvě důležité novinky. Mercedes-Benz odhalí napjatě očekávanou novou generaci své vlajkové lodi, třídy S, zatímco Rolls-Royce přijde se svým „základním“ modelem, druhou generací Ghostu. Automobil už postupně odhaluje, přičemž nyní Britové naznačují jeho techniku.

Základ bude zcela nový. Zatímco předchůdce technicky vycházel z tehdejšího BMW řady 7 (generace F01), novinka využije shodnou hliníkovou platformu jako větší modely značky, limuzína Phantom a SUV Cullinan. Ta je vyhrazena modelům Rolls-Royce a přizpůsobena požadavkům na co neluxusnější auto.

Ghost díky tomu využije pokročilou techniku z větších modelů. Konkrétně automobilka potvrzuje nasazení pohonu všech kol nebo natáčení obou náprav pro zjednodušení manévrování v nízkých rychlostech.

Video se připravuje ...

Komfortu pak bude napomáhat systém Planar, který má předvídat a reagovat i na ty nejnáročnější podmínky na silnici. Jeho součástí jsou tři prvky. Prvním je speciální tlumič horního ramena nápravy nad předním zavěšením, který dělá jízdu ještě stabilnější. Druhým je kamerový systém sledující vozovku před vozidlem a upravující nastavení odpružení podle povrchu pro co nejlepší tlumení nerovností. Třetím pak systém umožňující spolupráci převodovky s navigací – automat díky tomu dokáže vybrat optimální převodový stupeň podle zatáčky před vozidlem.

Naopak motorovou paletu zatím Ghost neodhalil. S ohledem na sdílení architektury s Cullinanem a Phantomem se však dá očekávat nasazení jejich dvakrát přeplňovaného vidlicového dvanáctiválce o objemu 6,75 litru.

Vyloučen ale není ani příchod plug-in hybridu, byť v minulosti vedení tvrdilo, že je takové řešení slepou uličkou, a raději se vydá rovnou cestou elektromobility. Možností je tudíž příchod čistě elektrického Ghostu. Na druhou stranu klienti Rolls-Roycu se nespokojí s žádným kompromisem, a tak dokud nebude dojezd elektromobilů dostatečný, britský výrobce s ním nedorazí. Pokud ho nedonutí emisní normy...

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

11. 8. 2020 23:22
Elektrický Rolls?
To né, to bude opravdu konec normálního světa.