Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Volkswagen Tiguan dorazí na podzim

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Volkswagen chce i nadále růst a k tomu mu má pomoci širší nabídka modelů. Díky tomu se Tiguan dočká rozšíření palety karosářských verzí.

Wolfsburgská automobilka má ambiciózní plány a hodlá se stát největším producentem osobních automobilů na světě. Pro dosažení tohoto cíle ovšem musí rozšířit paletu svých modelů a nabídnout i typy, s nimiž víceméně vyplní mezery ve své nabídce.

S ohledem na snahu Volkswagenu zvýšit svá prodejní čísla na severoamerickém a ruském trhu se dočkáme výrazného rozšíření stávající nabídky SUV. V současnosti má jen dvě modelové řady v podobě Touaregu a Tiguanu. První z této dvojice je v nabídce ve své druhé generaci a ta v letošním roce nastoupí v modernizované podobě.

V případě Volkswagenu Tiguan se máme ještě letos na podzim dočkat představení nové generace, nahrazující tu současnou uvedenou na trh v roce 2007. Podle německého magazínu Auto Motor und Sport se má nový Tiguan stát základem pro celou rodinu SUV.

Nejprve se má na modulární platformě MQB představit 4,5 m dlouhé standardní pětidveřové provedení s pětimístným interiérem, které bude přímým nástupcem současného Tiguanu. Tento model má při zachování téměř identických vnějších rozměrů vynikat výrazně nižší hmotnosti než jeho předchůdce. Paleta pohonných jednotek má být víceméně aktualizací současné nabídky přeplňovaných zážehových a vznětových čtyřválců s objemy od 1,4 l do 2,0 l.

Novým členem rodiny SUV značky Volkswagen se má stát Tiguan XL prodloužený zhruba na pět metrů, který poskytne prostor sedmi cestujícím. Tato novinka má vyplňovat mezeru mezi krátkým Tiguanem a Touaregem. Zároveň se má stát určitou alternativou k Passatu Alltrack pro zákazníky, kteří chtějí jeho objemný zavazadelník a ještě lepší schopnosti pro jízdu mimo zpevněné vozovky. V případě Tiguanu XL se počítá s největším odbytem na severoamerickém trhu.

Pro zájemce o kompaktní SUV, jimž přijde standardní Tiguan příliš konzervativní, má být v nabídce Tiguan Coupé. Ten má obětovat praktičnost stylu a díky vysoké linii pontonu karoserie s nízkou střechou a relativně malou zasklenou plochou se má nejvíce podobat sérii konceptů Cross Coupé z let 2011 a 2012. Interiér této karosářské verze, využívající kompletně techniku krátkého Tiguanu má disponovat čtveřicí samostatných sedadel.

Vedle tříčlenné rodiny Tiguanu se má nabídka SUV značky Volkswagen rozšířit o pěti až sedmimístný model, vycházející z konceptu CrossBlue, usazený nad Touaregem. Směrem dolů má pak přímo pod Tiguan v roce 2016 zamířit model, vycházející z letošní studie T-ROC, s celkovou délkou do 4,2 m. Nejmenším SUV v nabídce Volkswagenu se pak stane Taigun, s jehož premiérou ve finální sériové podobě se rovněž počítá v letošním roce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Jaros71
21. 5. 2014 22:17
Re: pekny
Asi bude trošku civilnější a předek snad i hezčí.. ;-)
Hlavně jsem zvědavý na rozměry..
Jestli bude schopen konkurovat kufrem CX5 , CR-V a RAV4..
Nynější TIGI nemá zavazadelník..podobně jako YETI.
PAK JE PRO RODINU S DĚTMI NEPOUŽITELNÝ..bohužel.
Nový model to snad změní..!?
21. 5. 2014 09:45
pekny
pokud to bude vypadat takto, je to designove nejlepsi vw vubec
21. 5. 2014 07:36
Re: foto
Concept je vlastne concept, proporce jsou viditelne mimo. Auto vylozene jen pro autosalon. Kolo a vyrez v blatniku je vetsi nez zadni polovina auta. Ze to tu nikdo s vwans nepomluvi tak jako concepty u konkurence za ty velka kola >:D [odkaz]
Avatar - aproximus
21. 5. 2014 00:24
foto
koncept se mi líbí, kdyby takhle vypadal tiguan byla by to pecka. ale v té přídi pořád nějak vidím [odkaz] >:-[]
Avatar - Misanick
20. 5. 2014 20:16
Pěkné retro
Z dálky to vypadá jako auto ze 70. let ;-) .