Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

O víkendu dávejte na silnicích pozor, policie nasadí nové Passaty a stovky policistů navíc

Aleš Jungmann
Diskuze (9)
Policie o velikonočním víkendu posílí hlídky, řidiči musí počítat i se zvýšenými kontrolami.

Loňské Velikonoce dopadly velmi špatně, od pátku do pondělí na českých silnicích zahynulo 13 lidí, což byl více než dvojnásobek proti roku 2010. Tento byl však spíše výjimečný, o Velikonocích 2009 totiž zemřelo na českých silnicích 15 lidí a v roce 2003 dokonce 25.

Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila počet nehod i počet mrtvých hodně záleží na termínu, ve kterém svátky v daném roce jsou. „Potom záleží na počasí a povětrnostních vlivech, které buďto nechá řidiče doma anebo vytáhne na silnice cyklisty, motorkáře, chalupáře a dochází ke zvýšenému provozu.“

Nasazení posil v počtu stovek uniformovaných žen a mužů půjde ruku v ruce s prvním ostrým nasazením nových policejních Passatů. Dvě desítky rychlých vozů vybavených moderním měřícím zařízením bude trestat rychle jedoucí řidiče nejen na dálnicích, ale také na silnicích první třídy. Na rozdíl od starších Passatů R36 totiž dokáží měřit rychlost i klasicky, tedy číhat u kraje silnice. Vozy jsou taktéž vybaveny zařízením, které dokáže měřit rychlost i za jízdy, najít registrační značku v databázi a zjistit, zda vůz není kradený.

Řidiči by podle Tržila měli zejména nespěchat, vyjet na cestu dříve a počítat se zvýšeným provozem. „Apeluji tímto na řidiče, aby sledovali dopravní zpravodajství,“ poznamenal. Upozornil také na horší stav některých vozovek po zimě, na víkendové řidiče nebo na páteční tranzitní dopravu.

Aleš Jungmann
Diskuze (9)
Avatar - BruceWayne
4. 4. 2012 18:03
Hlavně, aby si naplnily nádrže
protože ty limity co mají je mohou dostat zpět na koně >:D Jinak mi jsou ty jejich VW zázraky jedno, jezdím co to dá a povoluje zákon, no i když ......A pokud mají potřebu někoho honit, tak ať si zahrají klasickou Českou chlapskou hru: Pět honí jednoho! >:D
Avatar - cerrbion
4. 4. 2012 15:27
Re: kontrola
no vidím, že si muj příspěvek nepochopil.
Avatar - Nerez
4. 4. 2012 15:00
Re: kontrola
Proč by měl někdo v BMW jezdit víc, než někdo ve Felicii? Pro řidiče drahých aut jako zákony neplatí a pro řidiče běžných aut ano?
Avatar - Nerez
4. 4. 2012 13:46
Re: Pořád slyším nářky
Vysvětli to pěšším hlídkám na ulicích...
Avatar - cerrbion
4. 4. 2012 11:41
Re: kontrola
přesně tak, všude ve světě je totiž dopravní police proto aby skutečně pomáhala a chránila, tj byla vidět a měla hlavně prevenční význam, ale u nás je to hlavně "zamaskovat, vyprovokovat a vybrat" ... u nás nejde o bezpečnost ale o výběr do kasy, Nejhorší na tom je, že většina lidí si to ještě pochvaluje jak je na ty "piráty" bič, ale ve skutečnosti to na těch dálnicích odskákají právě běžní řidiči co se jen snaží uhnout pašíkovy v levém pruhu ..

Máme v evropě největší procento policistů na obyvatele, nehodovost klesá, ale ne v souvislosti se snižující se rychlostí, stačí se podívat na statistiky. Kamery a radary už jsou na hlavních přehledných tazích pomalu každých 50 metrů, kamery na každý křižovatce a jelita si to ještě pochvalují, Orwell by koukal.

Jenže většina lidí u nás má stále potřebu z dob komančů mít nad sebou ochranou ruku v podobě tatínka - státu/policajta apod, co se o ně postará dohlídne na ně a potrestá "křivdy". Dělá jim dobře představa , že ten soused v BMW musí po magistrále jet 50 jako on ve své felině, který si ani víc než 50-70 netroufne jet kdekoliv.