Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obchodníci: Prodej navigací v Česku již třetím rokem klesá

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Prodej automobilových navigací již třetím rokem klesá. Češi k navigování stále častěji používají chytré telefony, které již bezplatnou navigaci obsahují, i když není tak kvalitní.

Prodeje navigací v ČR klesají od roku 2011, daří se pouze přístrojům pro turisty. Za poklesem prodejů klasických navigací stojí politika výrobců mobilních telefonů. "Chytré telefony s navigací zdarma mají určitě na prodej navigací vliv. Dalším faktorem může být i fakt, že část zákazníků nemusí svoje staré navigace obměňovat za nové, a to díky doživotní aktualizaci map," uvedla Michala Gregorová z Mall.cz. Čím dál více nových aut má také navigaci v základní výbavě.

Podle obchodního manažera společnosti Electro World Michala Navrátila ovlivňují nízké prodeje navigací také sami výrobci. "A to tím, že za poslední dva až tři roky nepřinesli navigacím žádný výrazný technologický pokrok. Přístroje mají tak principiálně stejné funkce, jako navigace pět let staré," uvedl Navrátil. Podle obchodníků roste zájem o outdoorové navigace pro turisty, cyklisty, rybáře nebo golfisty. Prodejci také očekávají růst zájmu o sporttestery s GPS pro záznam trasy.

Průměrná cena navigace v ČR klesá. Velký vliv na ni má podle prodejců značka Garmin s modelovou řadou Nuvi 30, 40 a 50, na které se vztahuje doživotní aktualizace map. Průměrná cena nákupu navigace na cenovém srovnávači Heureka.cz je 4481 korun a meziročně se snížila o pět procent. Prodej navigací na internetu od roku 2011 klesá. "Pokles zájmu o navigace pozorujeme zhruba od roku 2011. V roce 2012 došlo k meziročnímu poklesu prodejů GPS navigací o čtvrtinu, stejný propad sledujeme i v letošním roce," uvedl Kamil Demuth z Heureka.cz. Nejvíc se podle něj navigace prodávají v červnu a červenci. Nejoblíbenější značkou na internetu byl podle Heureky v prvním čtvrtletí Garmin. Za ním následují značky TomTom, Prestigio a Holux.

V mobilních telefonech se systémem Android či iOS je možné využít navigaci zdarma od společnosti Google. Nokia pak nabízí ve svých přístrojích bezplatnou aplikaci Nokia Drive, která funguje i bez internetového připojení. Kromě toho je k dispozici také řada dalších placených i neplacených navigací, z nichž některé rovněž nepotřebují připojení k internetu a pracují s mapovými podklady uloženými v paměti telefonu.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
30. 5. 2013 22:11
jsou tu i šedivky z internetu
Domnívám se že svůj díl na tom mají i Čínští výrobci,jejich navigace nabízí často více funkcí, včetně TV a transmiteru. Sám mám TomToma a je hloupé, že občas musím zapínat navigaci na Nokii, neboť má lepší pokrytí. :-( Jinak ovšem na TT nedám dopustit.
29. 5. 2013 10:10
klesá?
zas tak moc neklesá, je to jen marketingový tah pro lidi před dovolenou ke vetšímu prodeji zboží
Avatar - Magister
28. 5. 2013 17:00
navi
Navíc bych dodal, že řada vozů má vlastní integrované navigace. Není se co divit. Teda až na ty prodeje Garminu vzhledem k problematické aktualizaci na jejich webu. Zlatý TomTom.