Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obézní řidiči umírají při nehodách častěji

David Bureš
Diskuze (5)
Američtí odborníci doporučují automobilovým výrobcům, aby během nárazových zkoušek byly používány i testovací figuríny simulující obézní osoby.

Univerzita z amerického Buffala zveřejnila studii, ve které její autoři zkoumali, jaký je vztah mezi hmotností řidiče a rizikem jeho úmrtí při dopravní nehodě. Výsledkem studie je, že obézním lidem hrozí větší riziko úmrtí, než normálně vážícím lidem.

Analyzovaná data pocházela z databáze americké Fatality Analysis Reporting System (FARS), zabývající se zkoumáním dopravních nehod.

Studie zjistila, že mírně obézní řidič má v těžké dopravní nehodě o 21 % vyšší riziko smrti, zatímco chorobně obézní řidič má riziko smrti o 56 % vyšší. Zvýšené riziko se týká jak obézních mužů, tak obézních žen.

Ze studie ale rovněž vyplynulo, že podvyživení šoféři a šoféři s normální hmotností čelí vyššímu riziku smrti v důsledku těžké nehody než šoféři s mírnou nadváhou.

Závažnost dopravní nehody závisí na mnoha faktorech – rychlosti zpomalení během nárazu, použití bezpečnostního pásu, typu automobilu nebo typu nárazu. Podle Dietricha Jehlea, vedoucího autora studie, však dosud nikdo nebral v potaz vliv tělesné hmotnosti člověka na výsledek nehody.

Jehle doporučuje automobilovým výrobcům, aby navrhovali interiéry aut s ohledem na obézní lidi, používat by podle něj měli testovací figuríny simulující obézní osoby. Současné figuríny simulují běžně vážícího člověka s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 24,3.

V současnosti je asi třetina americké populace obézní, nárazové zkoušky s „obézními figurínami“ by tak pomohly zvýšit bezpečnost aut.

Podle Jehlea by vyšší bezpečnosti aut pomohlo například rozšíření rozsahu nastavitelných sedadel. Obézním lidem pak doporučuje kupovat si větší automobily, ve kterých je více prostoru mezi sloupkem řízení a sedadlem.

Výzkum byl částečně financován z grantu Federální správy dálnic.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - white label
7. 5. 2012 20:07
Re: BVPčka kvůli nim budou automobilky vyrábět...:-D
Jistě, ale ono by podobně stačilo, kdyby všichni lidi přestali kouřit, chlastat, brát drogy chovat se promiskuitně atd., dále podvádět, krást, přiživovat se, loupit, týrat, vraždit... prostě ideální svět, který tu nikdy nebyl, není a nebude...
Avatar - Guttalax
7. 5. 2012 12:01
A co ten?
;-) [odkaz] >:D >:D
7. 5. 2012 11:09
Mrtvých bude více
Podle pravicových ekonomů na ihned, viz. Kohout, čím chudší, tím tlustější. Tedy dle ihned společnost chudne a tlustých bude přibývat a přibývat bude i mrtvých.
7. 5. 2012 10:45
...
[odkaz]