Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odboráři ve Škodovce začali vyjednávat o mzdách

Tomáš Kovařík
Diskuze (24)
Ve Škodovce se rozjelo kolektivní vyjednávání o platech, výši pevné a variabilní části bonusu nebo dohodě o flexikontu.

A máme tu zase tradiční každoroční handrkování odborářů s vedením Škodovky. Současná kolektivní smlouva platí do konce března, přičemž na jejím základě pracovníkům vzrostly platy o pět procent. Při letošních jednáních budou chtít odbory především zachovat zaměstnanost ve firmě.

Odboráře při jednáních zastupuje jejich předseda Jaroslav Povšík. Chtějí hlavně dosáhnout dohody o zaměstnanosti, udržení výhodného flexikonta a zajištění růstu mezd, přičemž spodní hranici by měla tvořit letošní míra inflace. Udržení zaměstnanosti bude hlavním úkolem, protože se zhoršuje situace na automobilových trzích zejména v Evropě.

Vyjednávání o mzdách ve Škoda Auto podle všeho nebudou tak napjatá a vyhrocená jako v minulých letech. Třeba loni se jednání vedla několik měsíců až do 20. dubna, tedy 20 dní po skončení platnosti předchozí. Odboráři po třinácti neúspěšných kolech jednání poprvé po pěti letech vstoupili do stávkové pohotovosti a pořádali informační mítinky.

V automobilce jsou na české poměry dlouhodobě nadprůměrné platy, průměrná hrubá mzda dělníka přesahuje 32.000 korun. Průměrné mzdy bez členů představenstva přitom poprvé přesáhly 40.000 korun. Firma na začátku letošního roku po celém světě zaměstnávala přes 26.000 lidí.

Kolektivní vyjednávání začalo také v jiných automobilkách, například Volkswagen. Přibližně 100.000 zaměstnanců šesti jeho západoněmeckých továren (po celém světě 550.000) by mohlo v letošním roce usilovat o zvýšení mezd o 5 až 6,5 %. V loňském roce stouply mzdy o 4,3 procenta.

Tomáš Kovařík
Diskuze (24)
Avatar - BruceWayne
1. 2. 2013 20:23
Re: A jéje
Pro tebe určitě dobře, >:D
Avatar - BruceWayne
1. 2. 2013 18:13
Re: Tak se docela těším
A teď mi napiš, jak ty poznáš demenci, když nemáš na pokoji zrcadlo, Tv a jsi pod uklidňujícími medikamenty. Asi zavolám Nešporovi, aby ti zrušil net. >:D
Avatar - BruceWayne
1. 2. 2013 18:09
Re: Tak se docela těším
Napsal inteligent z Jedličkova ústavu >:D Vytáhni si hlavu z pr.dele a dej si Sunar
1. 2. 2013 16:07
Re: A jéje
Třeba jsou ceny Rapida a Ochcávky přípravou na novou kolektivní smlouvu...
1. 2. 2013 13:36
Re: Tak se docela těším
A já jsem zase proti takovejm užvaněnejm demetům, jako seš ty.