Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory ve slovenském Volkswagenu odvolaly stávkovou pohotovost

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory letos v březnu v souvislosti s vyjednáváním o platových a pracovních podmínkách.

Slovenské odbory zrušily avizovanou výstražnou stávku v bratislavské továrně Volkswagenu. Šéf tamní odborové organizace Zoroslav Smolinský ČTK řekl, že odbory ustoupily od nátlakových akcí, poté co se s vedením firmy dohodly na nové kolektivní smlouvě. "S výsledky jednání jsme spokojeni. Asi 80 procent našich požadavků bylo splněno," uvedl Smolinský.

Detaily ohledně nové podnikové kolektivní smlouvy Smolinský nesdělil s odůvodněním, že na ní pracují právníci. Průměrný měsíční plat pracovníků slovenské divize automobilky loni včetně bonusů podle dřívějších informací dosáhl zhruba 1600 eur (43.900 korun). To odpovídá téměř dvojnásobku průměrné mzdy v zemi.

Volkswagen loni na Slovensku, kde zaměstnává 9400 pracovníků, vyrobil rekordních 426.313 vozidel. Byl tak jedničkou v produkci aut v zemi pod Tatrami, kde mají své továrny také korejská Kia Motors a francouzský koncern PSA Peugeot Citroën.

V Bratislavě Volkswagen vyrábí sportovně užitková vozidla Volkswagen Touareg a Audi Q7 a také části vozu Porsche Cayenne. Do výrobního programu závodu patří také malé automobily Škoda Citigo, Seat Mii a Volkswagen up!, které jsou postaveny na stejné platformě. Volkswagen má továrnu také v Martině na severu země, tam se zaměřuje na produkci komponentů. V Košicích zase připravuje vozy na export pro ruský trh.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Loni výroba aut v zemi dosáhla nového rekordu 987.718 vozidel, proti roku 2012 tak stoupla o 6,6 procenta. Slovensko v přepočtu na obyvatele potvrdilo pozici světové jedničky v produkci automobilů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)