Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojeté Audi za 4,9 milionu? Tohle Quattro vytvořilo aukční rekord

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Audi Quattro patří mezi nejslavnější auta všech dob, o tom není sporu. Přesto nás zaujalo, že se jeden exemplář nedávno prodal za skoro 4,9 milionu korun.

Stalo se tak ve Velké Británii v aukci společnosti Silverstone Auctions, v níž zákazník neváhal za silniční Audi Quattro z roku 1991 s pravostranným řízením zaplatit 163.125 liber, tedy téměř 4,9 milionu korun.

Mělo by tak jít o nejdražší původní "Ur-Quattro" (tak se přezdívá původnímu Quattru) světa, podle britských médií vůz přeskočil jiný kousek, který držel rekord v podobě ceny 72.000 liber, což je v přepočtu asi 2,15 milionu korun.

Důvodů, proč zrovna exemplář z dražby Silverstone Auctions vytáhl z kapsy nového majitele tolik peněz, je několik. Jde například o auto, které dosud mělo jen dva vlastníky. A ti s ním najezdili pouhých 9.654 mil, tedy 15.537 kilometrů.

S číslem na odometru souvisí samozřejmě také stav, který je jednoduše bezvadný. Vůz dokonce stojí na původních pneumatikách Pirelli P700-Z, na nichž opustil továrnu. Většinu života strávil ve sbírce a schovaný pod nafukovacím "přístřeškem", pod nímž nevzniká vlhkost.

Dokumentace pak prozrazuje, že jde o vůbec poslední vyrobené Ur-Quattro s pravostranným řízením. Pro připomenutí, původní Quattro se vyrábělo v letech 1980 až 1991, podle dostupných informací vzniklo 11.452 kusů.

Pod kapotou se ukrývá poslední evoluce turbodmychadlem přeplňovaného řadového pětiválce s 20 ventily. Ten z objemu 2.226 kubických centimetrů dává nejvyšší výkon 162 kW a auto rozjede až na 230 km/h.

Nový vlastník k úžasnému kupé dostane také původní doklad o koupi, který prozrazuje, že Quattto se jako nové prodalo v roce 1991 za tehdejších 38.995 liber.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme