Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel představuje očekávaný plug-in hybridní Grandland X. Má 300 koní a ujede až 60 km na elektřinu

David Bureš
Diskuze (10)

Napjatě očekávaná plug-in hybridní verze Grandlandu X je poháněná kombinací benzinové šestnáctistovky s dvěma elektromotory.

Opel dlouho lákal na příchod SUV Grandland X v plug-in hybridní variantě a nyní ho konečně oficiálně odhaluje. Jmenuje se Grandland X Hybrid4, stává se vrcholným provedením tohoto modelu a začne se prodávat již za pár týdnů. První kusy k zákazníkům ale dorazí až na začátku roku 2020.

Grandland X Hybrid4 je poháněn kombinací turbodmychadlem přeplňované benzinové šestnáctistovky s dvěma elektromotory. Jestliže pro potřeby hybridu speciálně navržený čtyřválec s přímým vstřikováním má sám o sobě 147 kW, elektrické motory mají 80 kW. Ten u přední nápravy je spárován s osmistupňovým automatem, zatímco druhý je integrován do zadní nápravy, aby vůz poskytl pohon všech kol. Dohromady ústrojí dává úctyhodných 300 koní (221 kW).

Elektromotory čerpají elektrickou energii z lithium-iontových baterií s kapacitou 13,2 kWh, umístěných pod zadní lavicí, které Grandlandu X Hybrid 4 umožní ujet v elektrickém režimu až 60 kilometrů (podle normovaného cyklu NEDC). Podle realističtější metodiky WLTP pak dojezd na elektřinu činí 50 kilometrů.

To by mělo typickému zákazníkovi bohatě stačit pro každodenní jízdy, protože ze studií vyplývá, že průměrný majitel auta denně ujede do 50 kilometrů. Automobilka navíc tvrdí, že ústrojí bude naladěno tak, aby spalovací motor fungoval hlavně ve vyšších rychlostech, zatímco v těch nižších se Grandland X Hybrid4 bude spoléhat primárně na elektromotor.

Řidič bude mít na výběr čtyři jízdní módy, elektricky, hybridní, AWD a Sport, které upraví charakteristiku spolupráce jednotlivých motorů. V hybridním režimu si třeba vůz sám zvolí, který pohon bude nejefektivnější, zatímco v AWD se spustí zadní elektromotor pro optimální trakci. Navíc bude možné si nastavit také úroveň rekuperace brzdné energie, když auto dokáže klidně brzdit rekuperováním tak silně, že jej řidič bude moci ovládat jediným pedálem.

Opel Grandland X Hybrid4 je součástí plánů značky na elektrifikaci nabídky, do roku 2024 chce firma elektrifikovat svoje kompletní portfolio. Vedle hybridů se počítá i s elektromobily. V této oblasti Opel výrazně expanduje už během následujících 20 měsíců, kdy postupně uvede na trh elektrické verze nové Corsy, osobní dodávky Zafira Life, dodávky Vivaro i nástupce Mokky X.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Jaros71
13. 5. 2019 22:24
Re: Opel / Pöžó
? to je jako co ?? 8-s
Tajné ?
TOYOTA? Mitsu? Nebo korejec? >:D
Avatar - Lackey
13. 5. 2019 22:06
Re: Opel / Pöžó
Made in Asia, elektro-benzin.
13. 5. 2019 20:14
Re: Opel / Pöžó
A co si si teda nakoniec vybral ako alternativu?
Avatar - Lackey
13. 5. 2019 18:49
Re: Opel / Pöžó
Tato diskusia by nemala byt o tom, ake som nasiel dovody, aby som CrosslandX nekupil.... treba zajst do predajne a pozriet si vystavene auta.

To co vadilo mne na Opel, ale nemusi vadit inemu.... kazdy mame inu predstavu o aute za 28-33.000 € ;-\
13. 5. 2019 18:30
Re: Opel / Pöžó
Tak počkat, to že nejdou stěrače vyklopit je normální u vícero značek. Co tedy bylo opravdu špatně? Také mě to zajímá.