Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostré Sandero RS končí. Emisní normy tak netrápí jen evropské řidiče

David Bureš
Diskuze (0)

Sandero RS z dílny Renaultu pohání atmosférický dvoulitr. A právě kvůli němu zajímavý hot hatch vyhrazený Jižní Americe končí.

Dacia Sandero se na vybraných trzích prodává se znaky mateřského Renaultu, a to hlavně mimo Evropu. Třeba v Jižní Americe se nadále prodává předchozí generace tohoto hatchbacku, která je zde dostupná dokonce i v ostrém provedení Renault Sandero RS 2.0. To se ale nyní loučí se světem.

Automobilka totiž ohlásila konec tohoto hot hatche vyhrazeného Jižní Americe, který debutoval v roce 2015. Vůz se přitom loučí finální edicí, která vznikne jen v pouhých 100 exemplářích.

Změny jsou přitom jen minimální, na finální edici uvnitř auta upozorňuje vlastně jen plaketka s výrobním číslem na středové konzole. Každý majitel však k vozu dostane speciální box s merchandisingem s logy RS, který zahrnuje čepici, klíčenku, lahev, peněženku a plakát s technickým nákresem auta.

Pod kapotou však nadále pracuje zážehový atmosférický čtyřválec 2.0 16v spárovaný s šestistupňovým manuálem, který dosahuje výkonu 112 kW (150 k) a točivého momentu 205 N.m při jízdě na etanol, který je v Brazílii oblíbené palivo. Na benzin nabízí 108 kW a 198 N.m.

Právě pohonné ústrojí je přitom důvodem, proč Renault Sandero RS 2.0 končí. Stařičký motor totiž už nesplňuje nadcházející emisní normy, které v Brazílii vstoupí v platnost v roce 2022. Automobilka se přitom rozhodla daný agregát už pro nové emisní limity neupravovat.

Nabízí se ale ještě jedno zdůvodnění. Renault totiž zcela ukončil aktivity divize Renaultsport, respektive nahradil ji značkou Alpine. Do budoucna tak Sandero RS 2.0 klidně může nahradit model Sandero Alpine.

Historie Renaultu Sandero RS 2.0 každopádně končí po více než 4.600 kusech. V Brazílii si našel oblibu díky dostupné cenovce, jiný hot hatch na trhu do 100.000 brazilských realů (390.000 Kč) na trhu nebyl. Nešlo přitom jen o obyčejné Sandero s nalepenými znáčky RS. Auto vyvinuté Renaultsportem ve spolupráci s designéry Renaultu ze Sao Paula a inženýry z Jižní Ameriky se totiž vedle silného motoru odlišovalo také převodovkou se zkrácenými převody pro lepší akceleraci nebo speciálně vyladěným podvozkem, využívajícím kotoučové brzdy na obou nápravách nebo kola obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport 4.

David Bureš
Diskuze (0)