Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PACCAR hlásí zvýšené tržby a zisk

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost PACCAR, pod níž spadají mimo jiné i značky DAF, Kenworth a Peterbilt, zveřejnila své výsledky za první polovinu roku.

PACCAR vedle výroby lehkých, středních a těžkých nákladních vozidel DAF, Kenworth a Peterbilt, zajišťuje přímo pod svým jménem produkci a distribuci náhradních dílů po tyto stroje prakticky po celém světě a dále má ve svém portfoliu finanční služby, související s nákupem a provozem užitkových vozidel.

Za první pololetí letošního roku dosáhla společnost PACCAR konsolidovaných tržeb ve výši 8,95 miliard amerických dolarů a čistého zisku 593,1 milionu amerických dolarů.

V případě druhého čtvrtletí letošního roku měl PACCAR konsolidované tržby 4,57 miliard amerických dolarů a čistý zisk 319,2 milionu amerických dolarů, což představuje oproti stejnému období roku 2013 nárůst o šest, resp. devět procent.

Samotná automobilka DAF představuje se svými vozy jedničku na trzích s nákladními automobily ve Velké Británii, Holandsu a Belgii. Zástupci této značky pro letošní rok očekávají jen na evropském trhu v kategorii vozidel nad 16 tun prodej v rozsahu 210.000 až 230.000 strojů.

Druhé čtvrtletí letošního roku bylo úspěšné i pro severoamerické značky Kenworth a Peterbilt. Na trzích USA a Kanady se pro letošní rok očekává prodej celkem 230.000 až 250.000 vozidel.

Vozidla značek PACCAR jsou přítomna i na jihoamerickém trhu a zde se má prodat okolo 140.000 až 150.000 těžkých nákladních automobilů. Navíc se počítá s dalším zvyšováním výrobu vozů značky DAF v brazilské pobočce evropské značky a s tím souvisí i očekávané zvýšení prodeje těchto vozidel na jihoamerickém trhu.

Divize PACCAR Parts generovala ve druhém čtvrtletí roku 2014 rekordní čtvrtletní tržby ve výši 778 milionů dolarů, což je nárůst o 10 procent ve srovnání se stejným obdobím stejného roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)