Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete na koncept Dodge Super8 Hemi? Tohle auto bychom rádi viděli na silnicích

Martin Tolar
Diskuze (0)

V roce 2001 se automobilka Dodge rozhodla, že svým konceptem vzkřísí klasický americký sedan. Výsledný retro vzhled hodně připomínal auta z padesátých let a svým způsobem předznamenal retro módu v USA.

Detroitský autosalon 2001 byl dějištěm premiéry dost netradičního konceptu. Dodge sem přivezl retro sedan s moderními prvky Super8 Hemi. Každému tvary auta odkazující na padesátá léta asi neseděly, ale podle mne vypadá zatraceně dobře. Všimli jste si například toho tvaru předního okna nebo chybějícího B-sloupku?

Zadní dveře se mimochodem otevírají proti směru jízdy, aby to bylo ještě větší retro. A stejný dojem dýchá i z interiéru, například automat ovládáte tlačítky a výdechy topení připomínají proudový motor. Volant je kombinací dřeva, plastu a hliníku.

Jak už sám název napovídá, pod kapotou se nachází vidlicový osmiválec Hemi o objemu 5,7 litru se slušným výkonem 353 koní a točivým momentem 536 Nm. K němu je připojený čtyřstupňový automat, přes který jde výkon na zadní kola. Ta jsou, stejně jako ta přední, nezávisle zavěšená.

Na stovce je tento retro Dodge za méně než 6 sekund a umí jet až 248 km/h.

Rozvor auta činí skoro 3 metry, takže Super8 Hemi byl velmi prostorný. Vešlo se do něj i dost technologií, třeba infotainment Infotronic, který byl umístěn nejen na palubce, ale měl i dva displeje pro zadní sedadla. Systém nabízel i připojení k internetu.

Do sériové výroby koncept nikdy zamířit neměl, ale umetl trochu cestičku Chrysleru 300, který se objevil o dva roky později.

Je to škoda, když lidi pořád baví muscle cars s retro tvary, třeba by se uchytil i tento sedan odkazující na padesátá léta.

Martin Tolar
Diskuze (0)

Doporučujeme