Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete Octavii RS Bimoto? Nejrychlejší "ereso" mělo dva motory a až 1200 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Škoda Octavia RS patří mezi auta, která mají úpravci a vyznavači tuningu rádi. A nejen v České republice.

Různě modifikovaná "eresa" vám ostatně ukazujeme poměrně často. Co ale kdysi s jedním exemplářem druhé generace provedl rumunský nadšenec a milovník závodů dragsterů Silviu Ghita, je naprosto výjimečné.

Ghita totiž Octavii RS z roku 2004 - kromě mnoha dalších úprav - vybavil druhým motorem. Tvůrce svůj nezvyklý speciál navržený pro závody ve sprintu poprvé širší veřejnosti představil videem v roce 2013.

Tehdy se Ghita chlubil, že Octavii, která pochopitelně kvůli zástavbě druhého motoru umístěného před zadní nápravou musela projít řadou konstrukčních úprav, pohání dva přeplňované dvoulitry o výkonech 460 a 330 koní. Výkonnější byl ten přední.

Obě jednotky v této netradiční čtyřkolce (každý motor poháněl nejbližší nápravu) od počátku pracovaly nezávisle na sobě a měly vlastní chladicí okruh, sání, spojku i převodovku. 

Další úpravy však výkon posunuly ještě mnohem dál, nejprve na celkových 1000 koní, později dokonce až na nějakých 1200 koní. A protože vozu nechyběla trakce, dokázal pokořit stovku za zhruba 2,5 sekundy a čtvrtmíli za 10,1 sekundy, přičemž cílovou pásku protínal v rychlosti 230 km/h.

Vtipné je, že Octavia Bimoto, která jezdila s registračními značkami, měla také "street" setup určený pro mimozávodní používání. Nabízel výkon okolo 800 koní a majitel se chlubil, že v tomto režimu dvoumotorové "ereso" zvládlo akceleraci z klidu na 200 km/h za 9,2 sekundy.

Bestiální škodovka odjela svůj zřejmě poslední závod v září roku 2016. Při jedné z jízd sice dosáhla na zmíněný čas 10,1 sekundy, ale také utrpěla závadu jednoho z motorů. A to podle dostupných informací znamenalo její konec.

Ghita ovšem s dragstery neskončil. Aktuálně objíždí závody s podivným vozem s přídí z Volkswagenu Lupo. S ním už zvládl čtvrtmíli dokonce za 8,788 sekundy...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme