Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž pracuje na vytvoření systému pro půjčování elektromobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Paříž učinila další krok k vytvoření samoobslužného systému pro půjčování elektromobilů Autolib.

Podobný systém s názvem Velib již ve městě úspěšně funguje pro jízdní kola. Představitelé Paříže včera rozhodli, že provoz nového systému bude mít na starosti francouzský konglomerát Bollore. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Systém by měl být spuštěn na podzim příštího roku. Obyvatelům i návštěvníkům Paříže nabídne 3000 elektromobilů na tisícovce stanovišť. Firma Bollore pro tento projekt dodá své malé čtyřsedadlové elektromobily Bluecars, které na jedno nabití ujedou 250 kilometrů.

Samoobslužný systém pro půjčování jízdních kol Velib byl spuštěn v roce 2007. Navzdory problémům zahrnujícím krádeže a vandalismus se rychle stal nedílnou součástí pařížských ulic, protože řada lidí začala dávat kolu přednost před jízdou autobusem či metrem.

Do samoobslužného systému pro půjčování elektromobilů se budou moci zaregistrovat majitelé platného řidičského průkazu, kteří uhradí zálohu 250 eur (přes 6000 Kč) a předepsané předplatné. To bude například při ročním členství v systému činit 12 eur (300 Kč) měsíčně. Do systému se bude možné přihlásit i na kratší dobu, například na týden nebo jen na den.

Za samotné použití elektromobilu pak účastník systému zaplatí poplatek pět eur (zhruba 125 Kč) za první půlhodinu. Následující půlhodina bude stát čtyři eura, zatímco další půlhodiny šest eur, což má podpořit využívání elektromobilů ke krátkým cestám. Účastník systému si bude moci elektromobil předem objednat, nebo doufat, že bude na daném stanovišti právě k dispozici. Po skončení jízdy musí elektromobil vrátit na některé ze stanovišť.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)