Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parkovací zóny budou v Praze zdarma do pondělí 13. dubna

Diskuze (2)

Řidiči mohou v zónách bezplatně parkovat od poloviny března v souvislosti s opatřeními proti koronaviru.

Zóny 16. března dočasně zrušila vláda svým nařízením. Rezidenti v zónách platí 1200 korun ročně.

"Pokud se nic nezmění, začnou znovu fungovat v úterý 14. dubna od 08:00. Dnes končí vládní nařízení a zatím nikdo neřekl, co bude dál. Nebudeme čekat na povel. Pražané musí být informovaní a odpovídajícím způsobem si dopředu naplánovat život," uvedl Scheinherr.

V zónách placeného parkování mohou nadále stát všechny automobily zdarma. Platí to i pro takzvané modré zóny, které jsou určeny obvykle jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Automobilová doprava v Praze klesla minulý týden proti polovině února v centru o 34,8 procenta a ve zbytku metropole o 29,2 procenta. Ve srovnání s předminulým týdnem to znamená pokles o dalších zhruba 30 procentních bodů. Hromadnou dopravu využívá až o 80 procent méně cestujících než před koronavirovou krizí.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny a fungují v Praze 1 až 9. Část radnic je nezavedla na celém svém území, ale ve vybraných částech a postupně je rozšiřovaly. Do systému se chce zapojit také Praha 10.

Diskuze (2)

Doporučujeme

2. 4. 2020 10:21
Re: do pondeli
Pokud sněmovna dnes schválí prodloužení nouzového stavu, předpokládám že se tím prodlouží i možnost parkování v modrých zónách. Navíc kdo jezdí teď autem do práce, tak parkuje v době, kdy jsou prezidenti v práci. Nemyslím si že by to měl být až tak velký problém. Me se třeba zamlouvá myšlenka jedné zóny pro celou Prahu. Nemyslím si, že když někde zaparkuju od osmi do půl páté, tak někomu překážím.
2. 4. 2020 08:40
do pondeli
A od utery mastnou tyčí zdar!