Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Patentové snímky ukazují novou tříkolku a čtyřkolku Kalašnikov, mají elektrický pohon

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Společnost, jejíž jméno je spojováno především s armádním vybavením, se zřejmě opravdu chystá zahájit výrobu elektrických čtyřkolek a tříkolek.

Ruská společnost Kalašnikov je spojována především s puškami a armádním vybavením, v posledních letech se však začala výrazněji angažovat také v oblasti vývoje a výroby automobilů a motocyklů – často navíc s elektrickým pohonem.

Mnozí si ještě vzpomenou na koncept retro-elektromobilu CV-1 z roku 2018, kterým společnost Kalašnikov všechny přinejmenším zaskočila. Ve stejném roce navíc společnost představila také koncept elektrické čtyřkolky s uzavřenou čtyřdveřovou kabinou, který se nyní objevil v dokumentech ruské patentové kanceláře.

Elektrickou čtyřkolku s označením Kalašnikov Izh UV-4 navíc v dokumentech doplňuje také menší elektrická tříkolka. Ta má sice také střechu, její kabina je však otevřená a má pouze jednu řadu sedadel. Oproti čtyřkolce je navíc celý stroj evidentně kompaktnější.

Čtyřkolka UV-4 se přitom i na patentových snímcích stále dost podobá původnímu konceptu. Na první pohled můžeme celý stroj přirovnat k trochu přerostlému Renaultu Twizzy, Izh UV-4 má však dveře v trochu armádním stylu a kola v rozích karoserie mají pouze decentní blatníky.

Video se připravuje ...

Vozítko by mělo měřit zhruba 3,4 metru na délku, 1,5 metru na šířku a 1,7 metru na výšku. Ve výbavě kabiny by pak nemělo chybět prakticky žádné moderní vybavení. Očekává se tak digitální přístrojový štít, infotainment, klimatizace, topení a možná se dočkáme i nastavitelného podvozku.

Přesné technické specifikace zatím k dispozici nemáme, už samotný koncept však měl být osazen elektromotorem s výkonem okolo 50 kW, který by čtyřkolce s hmotností okolo 650 kg umožnil dosáhnout rychlost až kolem 80 km/h.

O kapacitě baterie a jejích parametrech bohužel nevíme vůbec nic, společnost však v minulosti mluvila o dojezd zhruba až 150 km. Dalším bonusem pak měly být nízké sklony čtyřkolky ke vzniku požáru a to i v případě nehody. Tisková zpráva ke konceptu přitom hovořila o využití především v oblasti taxi.

Menší tříkolka, jejíž jméno zatím neznáme, zřejmě sdílí příď s modelem UV-4, postrádá však dveře, druhou řadu sedadel a jedno kolo. Tříkolka by však měla stále nabídnout dostatek prostoru pro 2 lidi a pár jejich zavazadel. Zajímavostí je navíc naznačené střešní okno nad posádkou.

Společnost Kalašnikov zatím nezmínila žádný časový harmonogram ohledně výroby a uvedení elektrických novinek na trh, podle zahraničních médií už se ale podařilo spatřit několik testovacích prototypů, takže by novinka nemusela být zas tak daleko. S ohledem na primární zaměření společnosti Kalašnikov se dá navíc očekávat, že elektrická vozítka zamíří také na trh pro ozbrojené složky.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

22. 11. 2021 22:51
Re: Re: To mě posser
:yes: :yes: :yes: :D
Avatar - wakantanka
22. 11. 2021 20:47
Re: Re: To mě posser
To je jedno, po napadnutí opätuje paľbu a odletí na základňu 🙂
22. 11. 2021 20:34
Re: To mě posser
Škoda, že nepíšu, aký to má kaliber a dostrel.
Avatar - WD-40
22. 11. 2021 20:07
Re: To mě posser
Nádherná ŠKODA 130 LS!
Avatar - WinDiesel
22. 11. 2021 19:43
To mě posser
V Rusku už se definitivně zbláznili.