Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalašnikov představil koncept dalšího elektrického motocyklu, tentokrát sází na styl

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Jméno Kalašnikov je synonymem ruského zbrojního průmyslu, kromě toho se však společnost v posledních letech věnuje i vývoji v oblasti elektromobility. A výsledky jsou celkem zajímavé.

Koncern Kalašnikov Group je známý především svou pestrou nabídkou armádních i civilních zbraní, v jeho portfoliu se však postupem času objevily i bezpilotní letecké prostředky, civilní i vojenské lodě a v posledních letech koketuje i s elektromobilitou. A to nejen s tradičními elektromobily, ale i elektrickými motocykly.

S nimi se pak Kalašnikov snaží znovu vzkřísit značku tradičního ruského výrobce motocyklů Iž, který byl aktivní mezi lety 1933 až 2008. V minulosti už jsme tak mohli vidět praktickou krosku, určenou především policistům a vojákům, nebo masivní cruiser, který by se měl zařadit do ruské prezidentské kolony. 

Nyní se však Kalašnikov odklonil od svého praktického cílení na bezpečnostní složky a představil motocykl, který je určen pro zcela jinou cílovou skupinu – milovníky stylu retro a rychlosti. Jedná se totiž o překvapivě stylový café racer.

Koncept elektrického café raceru již na první pohled hraje na nostalgickou notu, což se mu celkem daří. Stačí se jen podívat na kulatý přední světlomet, jednoduše zahrnutá řidítka se zrcátky na koncích, drátěná kola, čalouněnou nádrž, výrazné zadní tlumiče nebo malé kožené brašny pod minimalistickým sedlem.

Přesné technické parametry stroje bohužel Kalašnikov Group neuvádí, podle mbs.news by však motocykl měl mít elektromotor o výkonu cca 50 kW (68 k), který by měl motocyklu udělit maximální rychlost až 100 km/h. Lithium-Iontové baterie však nebudou mít příliš velkou kapacitu, neboť dojezd by se měl pohybovat jen okolo 100 kilometrů.

Jak na webu Kalashnikov.media dodává výrobce „Kalašnikov Group představuje prototyp elektrického motocyklu ve stylu café racer, který byl navržen k rychlému cestování na krátké vzdálenosti.

Café racery pak koncern popisuje jako „jedno z nejstarších hnutí v motoristické kultuře, které se začalo rodit v šedesátých letech ve Velké Británii. Jeho znamením je nezávislá úprava motocyklů, která často spočívá v odstrojení všeho nepotřebného, aby byly lehčí a rychlejší.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

5. 12. 2019 06:20
Re: A výsledky jsou celkem zajímavé......
hezká maximálka...až 100 km/h při výkonu 68 koní je super ! :D
Avatar - pradeda777
4. 12. 2019 15:00
A výsledky jsou celkem zajímavé......
......a potvrzují, že by měl Kalašnikov raději zůstat u samopalů............. :-!