Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot Quartz: Ukázka SUV pro Paříž

David Bureš
Diskuze (2)
Koncept pro Paříž naznačuje, jak by mohlo vypadat zvažované SUV 6008. Auto dlouhé 4,5 metru je plug-in hybridem.

Na domácím pařížském autosalonu představí Peugeot hned dva koncepty. Exalt už jsme viděli na jaře v Pekingu, Quartz je ale novinkou. Automobil má ukázat pohled na budoucnost vozů kategorie SUV.

Quartz dostal do vínku futuristické tvary, jednotlivé detaily jsou evolucí prvků objevujících se na současných vozech Peugeot. Mezi ně patří vykousnuté hlavní světlomety a maska chladiče s výrazným lvem. Dynamické tvary zvýrazňuje dlouhá kapota, specialitou jsou chybějící B-sloupky a nůžkové dveře.

Čtyřmístnou kabinu Peugeot připodobňuje k luxusním sedanům. Samozřejmě zde nechybí palubní deska nazývaná i-Cockpit, která je známá už ze sériových aut. Použity jsou zde futuristické materiály – centrální konzole je čedičová, čalounění je zase částečně zhotoveno z digitálně tkané textilie z polyesterových vláken. Díky tomuto řešení nevzniká žádný textilní odpad, navíc je díky němu možné tvořit složité tvary čalounění.

Nový koncept je plug-in hybridem. Pohonné ústrojí kombinuje benzinový čtyřválec 1.6 THP a dva elektromotory u přední a zadní nápravy. Spalovací agregát vyvinutý divizí Peugeot Sport spolupracuje se šestistupňovým automatem a je vyladěn na 199 kW a 330 N.m. Oba elektromotory disponují 85 kW.

Quartz je schopen jezdit ve třech režimech. V čistě elektrickém zvládne ujet až 50 kilometrů. Mód Road je určen pro běžnou jízdu, během brzdění se v tomto případě baterie auta výrazně nabíjejí. Režim Race je určen pro dynamickou jízdu.

Základem konceptu je platforma EMP2 z modelu 308. Přední nápravu tvoří vzpěry MacPherson, vzadu je víceprvkové zavěšení. Ve výbavě nechybí ani samosvorný diferenciál. Pneumatické odpružení je schopno automaticky upravit světlou výšku v rozmezí 300 a 350 mm, a to díky systému kombinujícího data z navigace a kamer sledujících povrch před vozem.

Automobil je dlouhý 4,5 metru a široký 2,06 metru, svými rozměry je tak o něco delší než dnešní 4008, které se však na českém trhu nikdy neprodávalo. Už delší dobu se hovoří o tom, že Peugeot chystá takto velké SUV 6008, bratra modelu DS 6WR.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Stejsn
19. 9. 2014 10:25
Horší je,
že zřejmě skončí RCZ :-(
Avatar - lukas06
18. 9. 2014 15:59
Hodně divoký...
...ale líbí se mi! :-) Uvnitř to vypadá, jako nějaký futuristický letadlo a zvenčí jak lovící šelma! :yes: