Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina: Ekonomická situace firmy zůstává nepříznivá

Diskuze (0)
Slavná karosárna, která letos slaví 80 let, má neuspokojivé výsledky hospodaření. Ekonomické ukazatele firmy Pininfarina vytvářejí otazníky nad její budoucností, záchranou by bylo převzetí silným strategickým partnerem.

Minulý týden jsme informovali, že karosárna Pininfarina vysoudila v mezinárodní arbitráži s automobilkou Mitsubishi 19 milionů Euro jako kompenzaci za neúspěch projektu Mitsubishi Colt CZC. Ani toto ale nepřivede slavnou značku do zisku. Ztráty jsou větší než samotné odškodnění a se soudem se naopak pojí další náklady.

V prvním pololetí se tedy ztráta firmy meziročně prohloubila – před rokem byla za prvních šest měsíců v mínusu 5,6 milionů Euro, letos to je 29,5 milionů Euro. Díky mimořádnému příjmu z odškodnění od Mitsubishi vedení společnosti očekává, že do konce roku se celkový výsledek zlepší, avšak Pininfarina zřejmě zůstane ve ztrátě.

Odhaduje se, že účetní hodnota společnosti je poloviční, než byla před rokem.

Pininfarina se v reakci na nepříznivý vývoj také zbavuje zaměstnanců. Na konci června zaměstnával 847 osob, před rokem to bylo 1854. Z nich ovšem 900 nepřišlo přímo o práci, jen bylo převedeno na nově vzniklou společnost DeTomaso Automobili, která získala turínskou továrnu Grugliasco.

Kromě toho má dceřiná společnost Pininfarina Sverige ve švédské Uddevalle dalších 702 zaměstnanců. Zdejší produkce Volva C70 je jedinou činností firmy, kde se jednoznačně daří – středně velké švédské kabrio vykazuje po faceliftu nárůst poptávky o 55 %.

Ambiciózní projekt městského elektromobilo Bluecar, do kterého firma dříve vkládala velké naděje, je momentálně pozastaven. Jak Pininfarina, tak francouzský partner Bolloré, mají nyní nedostatek zdrojů pro dokončení projektu. Není ale vyloučeno, že se Italové pokusí dotáhnout vývoj do konce sami, nebo alespoň zpeněžit dosavadní výsledky.

Diskuze (0)