Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pitbull prodal zakázkovou Karmu, výtěžek zamíří do chudých rodin

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Mistr rýmovaného textu a celebrita z Miami vydělává miliony. Dříve tomu bylo jinak a potomek imigrantů si je dobře vědom, z jakých poměrů vyrostl v bohatého hudebníka. Část pojízdného jmění daroval na charitu.

Hudební senzace Armando Christian Pérez alias Pitbull, Mr. Worldwide či Mr. 305 vydělává miliony dolarů chytlavými skladbami, zároveň obohacuje kulturu vlastnictvím řady nahrávacích společností. Jednačtyřicetiletý rodák z Miami vyrůstal v rozvedené rodině kubánských přistěhovalců, kteří svého potomka učili využít příležitostí.

Dospívání se neobešlo bez přímého kontaktu s chudobou a prostředím drog, přesto se Pitbull držel vize prospěšného využití osudových okamžiků. Za oponou turisticky atraktivního Miami vyrostl sebevědomý umělec zocelený soužitím mezi odlišnými kulturami a společenskými vrstvami. Finančně zajištěný rapper je hrdý na místo původu a roky bez peněz nebo popularity nezapomíná, i když by mohl.

Pitbull podporuje mnoho charitativních projektů. Po hurikánu Maria použil vlastní soukromé letadlo k přepravě obětí z Portorika na pevninu USA, mimo jiné se zaměřuje na pomoc latinskoamerické komunitě, dotuje vzdělávání sociálně slabých studentů a posledním projevem soucitu byl v těchto dnech prodej zakázkového automobilu.

Aktuální podpora chudých proběhla formou nabídky upraveného hybridu Fisker Karma GS-6. Černý sedan vznikl speciálně pro Mr. 305, mistrovské určení je připomínáno řadami plaket s tímto číslem. Zakázkový automobil přes víkend vydražila aukční síň Barrett-Jackson za 700 tisíc dolarů (15,4 milionu Kč). Prodejce popsal charitativní Karmu jako jeden z nejvíce přizpůsobených modelů historie značky. Individuální konfigurace zahrnovala speciální plakety a nápisy přezdívky Mr. 305, uvnitř se objevil i odkaz na motivační výchovu kubánských rodičů. Citáty z palubní desky připomínají potřebu občas riskovat a úspěch údajně přichází po projevení trpělivosti, vášně a vytrvalosti. Povzbuzující text je vyrytý tiskacím písmem na hnědém pokladu černé palubovky.

Tmavé barvy převládají v celém interiéru pro čtyři dospělé, čalounění kůží střídá karbon vyleštěný do zrcadla. Leskne se i vnější karoserie kompletně pokryta černou barvou, v protikladu k pohřební specifikaci exteriéru jsou jen červené brzdiče Brembo na obou nápravách. Brzdění pomáhá rekuperace hybridní soustavy o kombinovaném výkonu 399 kW (542 koní) a 746 Nm, sprint 0–97 km/h je proto otázkou čtyř sekund. Nejnižší cena nového vozu začíná na hranici 100 tisíc USD (2,2 milionu Kč).

Výtěžek zpěvákovy charity poputuje v celé výši na konto organizací Selfless Love Foundation a SLAM Foundation. Selfless Love je neziskové uskupení na Floridě, které zlepšuje systémy sociální péče o děti. SLAM si klade za cíl zlepšit proces vzdělávání ve vyřazených komunitách trpící nedostatečným přístupem k běžným službám civilní společnosti. Témata podpory vychází z raného života Péreze, toho času mu chyběla podobná péče od spoluobčanů využívajících nekonečných příležitostí v USA.

Mirek Mazal
Diskuze (1)

Doporučujeme