Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plug-in Honda Accord PHEV je Green Car of The Year

Michal Fokt
Diskuze (0)
Na autosalonu v Los Angeles se tradičně vyhlašují nejekologičtější automobilové novinky. Letos hybridní Honda porazila soky od BMW, Audi, Mazdy a Toyoty.

Aby měly autosalony ještě lepší zvuk, na řadě z nich se také vyhlašují výsledky všemožných anket. S Los Angeles Auto Show je tradičně spjata anketa Green Car of The Year. Tu vyhlašuje americký Green Car Journal a v porotě jsou nejen redaktoři dotyčného magazínu, ale i představitelé různých technicky a ekologicky zaměřených organizací nebo známé osobnosti jako Jay Leno nebo Jean-Michel Cousteau.

Ti letos poslali do finále dvojici německých prémiových značek a tři produkty japonských automobilek. Konkrétně šlo o BMW 328d, Audi A6 TDI, Toyotu Corolla Eco, Mazdu 3 se systémem i-ELOOP a plug-in hybridní Hondu Accord PHEV. Tato pětice má reprezentovat tu nejlepší širokým masám dostupnou "zelenou" techniku, přičemž právě ona dostupnost je jedním z klíčových faktorů, což je důvod, proč zde zatím nemají na růžích ustláno elektromobily.

Jako nejlepší letošní novinka byla vybrána Honda Accord PHEV s plug-in hybridním systémem, tvořeným dvoulitrovým přímovstřikovým agregátem DOHC i-VTEC Earth Dreams s Atkinsonovým cyklem, naladěným na výkon 105 kW a doplněným o 124kW elektromotor. Vůz ujede v elektrickém módu skoro 21 km a celkový jízdní dosah v hybridním režimu činí téměř 920 km. Accord PHEV má také nejnižší papírovou spotřebu ze všech mid-size sedanů v Americe.

Jde v krátké době už o druhé ocenění pro Hondu, v roce 2012 se stal Green Car of the Year (GCOY) Civic ve verzi na zemní plyn. Vloni titul získal Ford Fusion a před Civicem pak Chevrolet Volt (2011), Audi A3 TDI (2010), Volkswagen Jetta TDI (2009), Chevrolet Tahoe Hybrid (2008), Toyota Camry Hybrid (2007) a Mercury Mariner Hybrid v roce 2006.

Michal Fokt
Diskuze (0)