Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pneu Hankook pro Mercedes-Benz Actros: Do prvovýroby

Ivo Semrád
Diskuze (0)
Společnost Hankook Tire začne dodávat pneumatiky jako originální vybavení do výroby Mercedesu-Benz Actros.

Korejská firma s technickým centrem pro Evropu v německém Hannoveru se dohodla s Mercedesem-Benz Trucks na dodávce obutí do prvovýroby už v loňském roce, kdy se na vozech nové generace Atega začaly pravidelně objevovat pneumatiky Hankook. V rozvážkovém provozu nejde zejména o nízký valivý odpor a důraz na spotřebu paliva, ale o vysoký kilometrový proběh obutí v náročných podmínkách.

Dostat však na nový tahač Actros obutí Hankook, přičemž konkurenční automobilky se předhánějí ve snaze o co nejnižší spotřebu v obouvání nejnovějších typů špičkových výrobců z Evropy, Japonska a Ameriky, může vzbuzovat rozpaky podpořené neblahými zkušenostmi dopravců s levnými čínskými pneumatikami. Čas a statisíce ujetých kilometrů budou nejlepšími indikátory odolnosti a valivého odporu obutí Hankook. O jaké v případě Actrosu jde?

Do výroby nového vozu Actros začne Hankook Tire dodávat typy ecube AL10 (na dlouhé tratě, na všechny nápravy), Hankook e-cube DL10 (na dlouhé tratě na hnanou nápravu). Obě dosahují shodného evropského hodnocení C pro valivý odpor i záběr na mokru.

Provedení profilu pneumatiky e-cube AL10 zamezuje díky souměrné kontaktní ploše s vozovkou nerovnoměrnému opotřebování. Pneumatika se vyrábí ve velikostech 295/80 R22,5 a 385/55 R22,5. Záběrový plášť e-cube DL10 zamezuje nerovnoměrnému opotřebování. Vykazuje vysoký stupeň přilnavosti, k dostání je v rozměrech 295/80 R22,5 a 315/70 R22,5. Pneumatiky mají dle výrobce dosahovat vyššího počtu najetých kilometrů a nízkého valivého odporu v provozu nového vozu Actros.

Druhé dvě řady Hankook Tire do prvovýroby Mercedesu-Benz Actros tvoří obutí AM06 a DM03. První typ patří na silnici a do terénu, druhý pak na hnanou nápravu. Pneumatiky Hankook AM06 a Hankook DM03 určené do kombinovaného prostředí se používají při provozu vozidla Actros ve velikostech 315/80 R22,5.

Pneumatiky AM06 a DM03 (obě se shodným hodnocením záběru na mokru C, valivého odporu D) velmi dobře snášejí zatížení a mají značnou odolnost proti poškození ramene pneumatik. Oba pláště se vyznačují velkou robustností, trakcí a odolností proti nárazům.

„Uzavření dodavatelských smluv v oblasti originálního vybavení do výroby prémiových vozidel, mezi které patří Mercedes-Benz, prokazují jednoznačně správné zaměření naší strategie udržitelně investovat do vývoje vysoce kvalitní moderní výrobní technologie pneumatik.“, prohlásil Seung Hwa Suh, předseda představenstva společnosti a pokračoval: „Hankook Tire bude v následujících letech pokračovat v budování své pozice v segmentu prémiových pneumatik pro nákladní vozidla, spočívající na aplikované kompetenci vývoje a zajištění kvality svých produktů.“

SPOLUPRÁCE HANKOOK TIRE A DAIMLER

Hankook Tire Na základě prvních dodavatelských dohod uzavřených se společností Daimler Truck North America (DTNA) ve Spojených Státech v roce 2012, pokračuje v budování svých partnerských vztahů se společností Mercedes-Benz Trucks na evropských trzích od loňského roku.

Ivo Semrád
Diskuze (0)