Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pneumatiky pro zájezdové autobusy: Goodyear - Vstříc poptávce

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Provozovatelé dálkových autobusů vyžadují obutí s nízkým valivým odporem. Firma Goodyear pomáhá dopravcům snižovat provozní náklady.

Na podzim loňského roku uvedla společnost Goodyear na evropský trh pneumatiky speciálně vyvinuté pro dálkové autobusy. Hlad dopravců po snižování nákladů vyvolal tento trend. Pro dálková vozidla hromadné přepravy osob jsou určené pláště Marathon Coach a Ultra Grip Coach. Marathon představuje celoroční plášť, Ultra Grip Coach směřuje do zimních podmínek.

Nové pneumatiky Goodyear Coach charakterizuje kombinace více technologií s názvem TravelMax. Tyto prvky zahrnují běhounovou směs Silefex, asymetrický dezén a nejnovější konstrukci kostry. TravelMax je klíčovým prvkem všestranné výkonnosti doplněné zvýšenou nosností u rozměru 295/80 R 22.5 pro sedmitunové zatížení nápravy.

Marathon Coach charakterizuje asymetrický dezén zajišťující rovnoměrné opotřebení, výborný kilometrový proběh a značnou dávku komfortu pro cestující. Nerovnoměrné opotřebení bylo závažným problémem plášťů u moderních dálkových autobusů, což vedlo k nižší životnosti pneumatik. Asymetrický dezén, jenž společnost Goodyear vyvinula speciálně pro Marathon Coach, tento problém vyřešil. Větší rozměr marathonu Coach 315/80 R 22.5 dosahuje ve valivém odporu i trakce na mokru výborného hodnocení B. Obě velikosti pak vytvářejí pouze 69 dB.

Ultra Grip Coach je speciálním zimním pláštěm se zvýšeným záběrem na sněhu. Tento plášť tvoří výhodu pro autobusy pohybující se často v zasněžených oblastech, jako jsou severské země a alpské regiony. Dezén a šířka běhounu zaručují nejen vynikající přilnavost a záběr v zimních podmínkách, ale také příznivě nízkou hlučnost.

Ačkoli je společnost Goodyear již mnoho let předním dodavatelem pneumatik v autobusovém průmyslu, Marathon Coach a Ultra Grip Coach jsou jejími prvními plášti speciálně určenými pro dálkové autobusy. Zkoušky obou pneumatik prokázaly jejich výbornou výkonnost a spokojenost zákazníků. Nové dezény a zejména význam technologie TravelMax reflektují na moderní vzhled dálkových autobusů a důmyslné nezávislé zavěšení, jež charakterizuje většinu dnešních moderních vozidel.

Než společnost Goodyear uvedla řadu Marathon Coach na trh, prováděla po dobu téměř dvou let na 28 vozidlech šesti různých evropských klientů testování nových pneumatik. Zákazníci si pochvalovali asymetrický dezén, díky kterému docházelo k rovnoměrnému opotřebení celého běhounu. Podobné zkoušky proběhly s pneumatikami Ultra Grip Coach. Pět provozovatelů dálkové autobusové dopravy obulo patnáct vozidel plášti Ultra Grip Coach. Kromě výborného záběru byli velmi spokojeni se značným kilometrovým proběhem nového obutí.

Marathon Coach: rozměry

  • 295/80 R 22.5
  • 315/80 R 22.5

Ultra Grip Coach: rozměry

  • 295/80 R 22.5
  • 315/80 R 22.5

Ladislav Černý
Diskuze (0)