Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak by mohl vypadat nástupce legendárního DeLoreanu DMC-12

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Víte, že legendární DeLorean DMC-12 v lednu oslaví už 40. narozeniny? Podívejte se, jak by mohl vypadat jeho nástupce.

DeLorean je zajímavé auto. Z obchodního pohledu to byl propadák, body nesbírá ani za rychlost nebo jízdní vlastnosti. Nesmrtelným ho ale dělá zejména filmová role ve známém snímku Návrat do budoucnosti z roku 1985.

Samotné auto je poněkud starší, vyrábělo se však krátce, jen v letech 1981 až 1983. Společnost DeLorean postavila pouhých 8.583 kusů, jde také o jediný model značky.

Automobil se vyznačoval ikonickým otevíráním dveří k nebi a karoserií z laminátu potaženou nerezovou ocelí. Pod tvary vozu je podepsán Giorgetto Giugiaro.

Sportovní vzhled však sliboval víc, než co DeLorean skutečně nabízel. Za sedadly uložený 2,8litrový šestiválec dával jen 97 kW, což stačilo k akceleraci na stovku za nějakých 9 sekund.

Ale jak už bylo řečeno, zajímavý design a především účast v kultovním filmu z DMC-12 dělá auto, které má spoustu fanoušků. Patří mezi ně také designér Angel Guerra, který se rozhodl vytvořit svou vizi moderního nástupce s elektrickým pohonem - konkrétně dvěma vzadu umístěnými elektromotory.

Koncept si ponechal řadu pro DeLorean charakteristických prvků, například vzhůru výklopné dveře, nerezové provedení karoserie nebo kola s typickým vzhledem, je ale pochopitelně podstatně modernější a zaoblenější.

Designér dokonce uvádí rozměry: jeho DeLorean na délku měří 4.780 mm, široký je 2.045 mm a jen 1.143 mm vysoký.

Líbí?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme