Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak se Lancia Aurelia B20 GT proměnila z vraku ve výstavní klenot

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Thornley Kelham Ltd., britský specialista na renovace klasických evropských automobilů, z prakticky odepsaného vraku postavila elegantní kupé, které bylo přijato do jedné z nejprestižnější soutěží historických vozů.

Na počátku tohoto příběhu se šťastným koncem byla v USA nalezena Lancia Aurelia B20 GT s vidlicovým šestiválcem o objemu 2,45 l z roku 1953 ve skutečně velmi špatném stavu. Nádherné kupé bylo desítky let doslova požíráno korozí a na první pohled působilo dojmem, že jej již nelze zachránit.

Specialisté společnosti Thornley Kelham Ltd. však dokázali, že svému řemeslu rozumí a výsledkem je výstavní exemplář, který byl přijat i do soutěže Mille Miglia. Než k tomu došlo, uběhlo od zahájení renovace do jejího ukončení dva a půl roku.

Na počátku tedy stál korozí těžce napadený automobil, jehož karoserie musela být ještě před pískováním dodatečně vyztužena, aby se nerozpadla. Následně došlo k opravě částí karoserie, které bylo možné zachránit a nahrazení již nepoužitelných dílů nově vyrobenými. Mezi ty mimo jiné patřila podlaha a to včetně tunelu převodovky.

Po uvedení karoserie do stavu, odpovídajícího novému vozu, došlo na její lakování do původního továrního odstínu. S ohledem na stav interiéru, který byl podobně tragický jako stav karoserie a přání majitele využívat zrenovovaný vůz v soutěžích historických vozů došlo k několika dobovým úpravám v čele s řazením umístěným na podlaze a použitím předních sedadel Rally De Corsa.

Po dokončení celé renovace a si majitel vyrazil se svým vzkříšeným kupé na víkendovou vyjížďku dlouhou 500 mil (804,7 km). Ta proběhla bezchybně a jen potvrdila kvalitů práce Thornley Kelham Ltd. Dalším dobrodružstvím kupé Lancia Aurelia B20 GT se má stát soutěž historických vozů Mille Miglia se speciální podporou renovátorské firmy.

Zdroj: Thornley Kelham Ltd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme