Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polární Porsche 356 na lyžích už dorazilo na Antarktidu

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Upravené Porsche 356 z roku 1956 je připravené zdolat 573 napříč sněhem a ledem pro charitativní účely.

Po dvou letech příprav se pětašedesátiletá filantropka Renee Brinkerhoff společně se svým závodním týmem Valkyrie Racing a upraveným Porsche 356 konečně dostala na Antarktidu, konkrétně do jediného sezónně obývaného kempu Union Glacier Camp, odkud se chystá na závěrečnou etapu své velkolepé cesty.

V rámci získávání pozornosti a financí pro svou charitativní organizaci Valkyrie Gives, která se snaží pomáhat ženám a zastavit obchody s lidmi a dětmi, už totiž Brinkerhoffová vyrazila se svým klasickým Porsche na několik dálkových závodů napříč většinou světových kontinentů.

Video se připravuje ...

Objevila se například na dálkových závodech Peking-to-Paris, La Carrera Panamericana nebo East African Safar Rally, nyní jí však čeká sedmý kontinent, tedy Antarktida, který bude ze všech nejnáročnější. Ostatně Porsche se kvůli němu muselo naučit i lyžovat.

Jak je z fotek patrné a jak jsme psali dříve, vůz dostal upravené šasi, které umožnilo instalovat vpředu lyže a vzadu, tedy na hnané nápravě, jsou umístěny pásy. Unikátní podvozek se speciálním odpružením navíc umožňuje vyměnit „lyžařskou“ soupravu za kola s hřeby bez úprav geometrie, jen za pomoci nafukovacího zvedáku s nosností čtyř tun.

Vůz je také vybaven ochrannou klecí v kabině, ukazatelem teploty převodovky (který má zabránit jejímu přehřátí), speciálním rámem pod motorem, výrazným předním rámem a pro případ největší nouze je možné použít zadní okno jako únikový východ.

Upravené Porsche 356 by mělo na Antarktidě zdolat úsek dlouhý 356 mil, tedy cca 573 km, napříč sněhem a ledem. Po zdolání této poslední etapy by se pak nájezd vozu měl pohybovat okolo 32.000 km, během kterých vůz absolvoval 6 dálkových závodů na celkem sedmi kontinentech.

V autě bude navíc také zkušený navigátor Jason de Carteret, který má zkušenosti s více než 50 expedicemi, zatímco v doprovodném voze bude sedět dcera řidičky Christina, kameraman Neil Carey a technický odborník celé výpravy Simon Redhead.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
7. 12. 2021 18:12
Re: Re: Na lyžiach?
Kurnik ale cez čo prenáša náhon? Cez lyže alebo cez pásy? To je zase taký bulvárny titulok ale až!
7. 12. 2021 17:33
Re: Na lyžiach?
Ano, obaja mate pravdu! Vpredu ma lyze, vzadu pasy...
Avatar - wakantanka
7. 12. 2021 16:30
Na lyžiach?
Videl autor aspoň fotku? Však ten vehikel je na pásoch.