Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle Porsche 356 strávilo 44 let v garáži. Podívejte se, jak vypadá po vysvobození

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Do internetové aukce míří jedno velice zajímavé auto. Pozoruhodné je nejen svým původem, ale také stavem a příběhem.

Jde o Porsche 356, první sériově vyráběný model dnes slavné německé značky, konkrétně v provedení 356 C, což je poslední evoluce tohoto typu z let 1964 až 1965.

Dražený exemplář ve verzi kupé by vyroben na konci roku 1964 a vznikl pro britský trh - má tedy pravostranné řízení. V Británii pak byl registrován v roce 1966. Vůz s číslem šasi 131866 a s modrým lakem Baliblau je zajímavý také tím, že dostal vylepšený motor s označením 1600 Super 90.

Až do roku 1976 je jeho historie skvěle zmapovaná, dokládá ji podrobná dokumentace, kterou nový majitel k autu samozřejmě dostane. Zahrnuje například uživatelskou příručku, účty za údržbu, servisní knihu, doklady o pojištění a doklad o generálce motoru. K ní došlo právě v roce 1976.

A pak už nastává doba temna. Porsche bylo krátce po opravě z neznámého důvodu uloženo do garáže nebo nějakého skladu (každopádně šlo prý o suché místo), kde strávilo dalších 44 let, než bylo znovu vytaženo na denní světlo.

Dlouhá doba stání se společně s pokročilým věkem samozřejmě podepsala na stavu auta, které vcelku pochopitelně vypadá na pohled výrazně omšele - zvenku i uvnitř. Pro zájemce je však určitě důležitá skutečnost, že vůz je kompletní a že nepostrádá žádné důležité díly. To by případnou renovaci mělo zjednodušit.

Aukční síň Silverstone Auctions odhaduje, že by se kupé mohlo vydražit za částku mezi 600.000 až 900.000 Kč. Dražit se bude 31. července.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme