Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polestar 2 BST Edition 270 je nová švédská bestie se sportovními ambicemi

Filip Melich
Diskuze (2)

Šéf automobilky Polestar si nechal postavit sportovní prototyp Polestaru 2. Vzal ho s sebou do Goodwoodu, kde nadchl, a automobilce nezbylo nic jiného, než jej poslat do výroby.

Minulý rok se automobilka Polestar vydala na Festival rychlosti v Goodwoodu, kam s sebou přivezla Polestar 2 Experimental. Šlo o speciálně upravenou sportovní verzi modelu Polestar 2, která vznikla na pokyn šéfa značky Thomase Ingenlatha. Auto s přezdívkou Beast veřejnost uchvátilo natolik, že se švédská značka rozhodla pro jeho výrobu. Produkční podoba se jmenuje Polestar 2 BST Edition 270.

Video se připravuje ...

Slovy Thomase Ingenlatha: „Na speciálně upravený Polestar 2 předvedený v rámci Festivalu rychlosti v Goodwoodu v roce 2021 jsme dostali skvělé reakce. Na jejich základě bylo jasné, že bychom měli podobnou verzi připravit do výroby.“ Podle automobilky bylo na sériovém Polestaru 2 provedeno celkem 166 výrazných změn, aby bylo dosaženo kýžených jízdných výkonů.

Standardně dodávaná dvojice elektromotorů a baterie o kapacitě 78 kWh byly upraveny tak, aby vůz poskytoval maximální výkon 350 kW (476 k) a točivý moment 680 Nm. To znamená nárůst o 50 kW (68 k) a 20 Nm oproti základnímu Polestaru 2 s dvojicí motorů. Čas potřebný pro sprint z 0 na 100 km/h klesnul o 0,3 sekundy na výsledné 4,4 sekundy. Jde o hodnotu uváděnou německým webem Polestaru, americká média informují dokonce o hodnotě 4,2 sekundy. O změně maximální rychlosti vozu Polestar nemluví, předpokládejme tedy, že zůstala na standardních 205 km/h.

Světlá výška vozu byla dle tiskové zprávy zredukována o 25 milimetrů a německé stránky Polestaru uvádí její konečnou hodnotu 121 mm. Na druhou stranu mají v konfigurátoru u výchozího Polestaru 2 napsanou světlou výšku 151 mm, což je rozdíl 30 mm. Instalovány jsou speciálně navržené stavitelné tlumiče Öhlins, o 20 % tužší pružiny a dodatečná hliníková výztuha přední nápravy. Disky 21palcových litých kol svým designem připomínají Polestar 1 a obouvají na míru vyvinuté pneumatiky Pirelli P Zero o rozměru 245/35 R21. Standardní čtyřpístkové brzdy Brembo zůstávají beze změny.

Polestar 2 BST Edition 270 bude dostupný s šedým lakem karoserie Thunder, případně bílým Snow. Oproti standardnímu Polestaru 2 jsou lakované také prahy, lemy blatníků a elementy v předním i zadním nárazníku. Na přání půjde na auto nalepit černý pruh, případně bude možné objednat polep celé karoserie v šedé saténové barvě Battleship Gray. Pro interiér vozu je připraveno jediné provedení, a to tmavé Charcoal WeaveTech. Zvnějšku i uvnitř vozu je možné nalézt detaily provedené zlatou barvou.

Zájemci o vůz se již nyní mohou hlásit prostřednictvím oficiální webové stránky Polestaru. Výroba odstartuje v půlce letošního roku (tedy zřejmě již brzy) a ve čtvrtém kvartálu začnou dodávky zákazníkům. Teď ale jedna špatná zpráva. Jak naznačuje název vozu, Polestar 2 BST Edition 270 vznikne v pouhých 270 kusech. Rozděleny budou mezi Severní Ameriku, Evropu a Čínu.

Oficiální tisková zpráva neuvádí, kolik kusů poputuje na které trhy, ani kolik bude auto stát. Nicméně americká média předpokládají příchod 47 exemplářů, zatímco německá média počítají s 35 vozy. Protože u nás Polestar nemá oficiální zastoupení, český trh se žádné alokace nedočkal.

Ceny v USA mají dle tamních médií odstartovat na částce 76.900 dolarů (1,77 milionu korun; včetně poplatku za doručení), přičemž příplatkový černý pruh na karoserii přijde na 1.000 dolarů (23 tisíc korun) a šedý polep celé karoserie dokonce na 5.000 dolarů (115 tisíc korun). V Německu bude Polestar 2 BST Edition 270 stát 73.900 euro (1,83 milionu korun). Příplatky za pruh a polep jsou stejné, jen v eurech – v přepočtu jde o téměř 25 tisíc a 123 tisíc korun.

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

4. 6. 2022 02:18
Re: 205
Presne tak, k sportovej bestii to bude mat daleko.
Avatar - kari.laz
3. 6. 2022 21:42
205
Sportovních 205km/h s 350kW výkonu :D
Ještě bych chtěl prosím do článku doplnit hmotnost :D